Őszi, borongós, hűvös délutánok jönnek. És én szeretem őket. Szeretem az ősz színeit, ízeit, illatait. És ha valami, akkor a sütőből áramló, sülő körte a fahéjjal keveredve egy igazi őszi illat!
Belátom, a kemény diétán lévőknek ezzel a süteménnyel nem kedvezek, a vegán étkezésbe és a clean eatingbe viszont egyaránt illik ez a recept. Azok pedig, akiknek nem a súlycsökkentés az elsődleges céljuk, valóban bűntudat nélkül fogyaszthatják: kifejezetten ajánlom például edzés előtti energiabombaként, vagy reggel a kávé mellé, hogy legyen erőd nekimenni a napnak.
Hozzávalók:
(3 dl-es bögrét használtam)
- ¾ bögre zabliszt
- 1 bögre lágy zabpehely
- 1 bögre mandulaliszt
- 1 bögre dió
- 4-5 közepes méretű körte (lehet 3 körte 2 alma is, ha kicsit savanykásabbra szeretnénk)
- 1 bögre eritrit
- 6-7 szem cukormentes aszalt datolya / vagy mazsola, aszalt áfonya, cseresznye, meggy…
- ½ csésze növényi tej
- szerecsendió, fahéj
- 5 dkg kókuszolaj
A száraz hozzávalókat egy marék dió kivételével dobd az aprítógépbe, majd aprítás közben add hozzá a kisebb darabokra vágott, kicsumázott körtét is. Ha a körte már teljesen elpépesedett a lisztben, akkor jöhet hozzá a tej és az olaj is. Ezt a mixet addig keverd az aprítógépben, míg homogén nem lesz az egész. Végül egy fakanál segítségével forgasd bele a durvára tört diót és az aprított datolyát, vagy az ízlés szerint előkészített aszalt gyümölcsöket.
A kész massza már mehet is egy kibélelt szilikonos tortaformába! A tetejét szórd meg mandulapehellyel, előmelegített sütőben pedig 180 fokon, 50 perc alatt süsd készre.
Ha még nem készítettél ilyen típusú sütit, akkor ne lepődj meg, úgy a jó, ha a közepe kicsit „nyers” és nehéz marad. Mivel ez a finomság csupán maglisztből és gyümölcsökből áll, ráadásul tojás sincs benne, ez teljesen normális! 🙂