Koronavírus: 10 étel, ami nagyon hosszú idő után sem romlik meg

Koronavírus: 10 étel, ami nagyon hosszú idő után sem romlik meg

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Koronavírus: 10 étel, ami nagyon hosszú idő után sem romlik meg

Most, a járvány idején fontos, hogy a lehető legritkábban menjünk el bevásárolni. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy az általunk megvett élelmiszerek hosszas élettartammal és szavatossági idővel rendelkezzenek.

Mutatunk is 10 olyan alapanyagot, amit gond nélkül eltárolhatsz a spájzban.

Tekintve, hogy a színtiszta nátrium-klorid már évmilliárdok óta létezik, nem csoda, hogy a só hosszú élettartammal rendelkezik.

Olyannyira, hogy ha egyszer megvetted, akkor valószínűleg sosem kell attól félned, hogy tönkre fog menni.

A legnagyobb probléma maximum az lehet, hogy megnedvesedik, de egyébként a szavatossága nem fog lejárni.

Elraktározni semmit sem érdemes hosszú hónapokra (évekre meg pláne!), de ha valamiből tényleg hosszú távra vásárolnál, akkor a só nyugodtan közöttük lehet!

 

Fehér rizs

A meg nem főzött rizs tökéletesen eláll a spájzban, a hűtőben, sőt még a fagyasztóban is!

Szinte mindegyik fajtájának (fehér, basmati, jázmin) nagyon hosszú élettartama van, ezért is érdemes ebből a házi karanténod idején többet venni. Ha most nem ennéd meg, később biztosan felhasználhatod még!

Az egyetlen kivétel ez alól a barna rizs, amelyik magasabb olajtartalommal rendelkezik, ezért messze nem marad olyan hosszú ideig fogyasztható, mint a többi.

 

Gyökérzöldségek

A különböző zöldségek gyökerei ugyan nem rendelkeznek akár 10-12 hónapos élettartammal, megfelelően tárolva mégis hosszú időn át frissek maradnak.

Ebbe a kategóriába tartozik a csicsóka, a petrezselyem, a sárgarépa és a zeller gyökere is.

Arra figyelj, hogy mielőtt elraknád őket, alaposan nézd meg, nincs-e közöttük sérült, vagy olyan, amelyiken már megmutatkozott volna a rothadás első jele, mert egyetlen darab a többit is tönkreteheti.

 

UHT vagy növényi tej

Tejek esetében sem mindegy, milyet veszel, hiszen van olyan, amelyik csak egy hétig bírja, és olyan is, ami hosszú hónapokig gond nélkül eláll a konyhai polcon.

Utóbbiak közé tartoznak az UHT és a növényi tejek is, úgyhogy ha választanod kell, most jelenleg a koronavírusra való tekintettel inkább ezek közül válogass.

 

Száraztészta

Egyszerűen nem nagyon van olyan összetevője a klasszikus száraz tésztának, ami meg tudna romlani.

Természetesen a megfelelő tárolásra ebben az esetben is oda kell figyelni, azaz leginkább a szekrényben, napfénytől védve érdemes tárolni, de egyébként ha megveszel néhány csomag tésztát, megnyugodhatsz, mert elég sokáig felhasználhatod majd őket.

Nem meglepő, hogy a koronavírus alatt ez gyorsan fogyott a polcokról!

 

Szárazbab és lencse

A legtöbb étel azért romlik meg, mert a bennük lévő nedvesség miatt a különböző kórokozók, baktériumok és penész könnyedén elszaporodik.

Ezért is olyan előnyösek a szárított élelmiszerek, amelyek jellegzetessége, hogy rendkívül alacsony nedvességtartalommal bírnak.

Ebbe a kategóriába tartozik a szárított bab és lencse is, amiből nyugodtan vehetsz most néhány zacskóval, mert biztosan eláll majd egy darabig!

 

Szójaszósz

Ha eddig azért nem vettél szójaszószt, mert attól féltél, nem fog elfogyni a szavatossági idejének lejártáig, akkor most nyugodtan megveheted magadnak.

Ez ugyanis erjesztett, ráadásul magas sótartalommal rendelkezik, ergó a baktériumokat és penészt nagyon sokáig távol tudja tartani.

Az ételeket cserébe viszont ízletessé és egyedivé teszi!

 

Zabpehely és keksz

A gyerekek egyik kedvenc reggelije szintén a hosszú szavatossági listával rendelkező ételek közé tartozik.

Azok a fajták, amelyek nagyon kevés cukorral rendelkeznek (vagy teljesen cukormentesek) 18-24 hónapig is ehetők maradnak felbontás nélkül, de felbontva is rendkívül sokáig fogyaszthatók (itt már inkább az a gond, hogy megkeményedik vagy kiszikkad).

A sós kekszek pedig általában két évig fogyaszthatók, ezért nasik terén ezt nyugodtan megvásárolhatod magadnak.

 

Mustár és ketchup

Persze márkafüggő is, de általánosságban véve elmondhatjuk, hogy ez a két szósz elég hosszú élettartammal rendelkezik.

Ha nem bontod fel a csomagolást, akkor akár 3 évig is fogyasztható a ketchup és a mustár, de megbontva is van nagyjából egy éved megenni őket.

Sőt, összetevőktől és márkától függ, de akad olyan is, ami nagyon ellenálló, és közel két éven át ehető marad felbontás után!

 

Tejpor

A tejpor jól jöhet a háznál, ha épp elfogyott volna otthon a tej!

Már csak azért is, mert nagyon hosszú ideig kitart a szavatossága, tekintve, hogy egyáltalán nincs nedvességtartalma.

Azaz megbontás után is évekig felhasználható marad, ha odafigyelsz a megfelelő tárolásra!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást