Méltatlanul hanyagolt, kiirthatatlan csodaszer ez a gumós zöldség 

Méltatlanul hanyagolt, kiirthatatlan csodaszer ez a gumós zöldség 

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Méltatlanul hanyagolt, kiirthatatlan csodaszer ez a gumós zöldség 

A csicsóka minden szempontból csodálatos növény: könnyen termeszthető, meseszép virágaival díszít és bámulatos, milyen sokoldalúan tudja támogatni az egészségünket.

A csicsóka felhasználási módja egészen univerzális, amit mi sem mutat jobban, minthogy nyersen és főzve, sütve egyaránt fogyasztható. Frissen fogyasztva ropogós és kellemesen üdítő, főzve pedig könnyed, aromás, sütve igazi ínyencség. Ezek után egészen meglepő, hogy még nem lett teljesen általános minden háztartásban, főleg annak tekintetében, milyen egészségügyi előnyökkel bír sokoldalúsága mellett.

Miért olyan egészséges a csicsóka?

A csicsóka ugyanis gazdag vasban, káliumban, B-vitaminokban, amelyek az izomműködésben és az idegrendszer ideális állapotának kialakításában vállalnak fontos szerepet. Ugyan van egy kis édeskés íze a gumóknak, olyan különleges rostokat tartalmaznak, amelyek akadályozzák a vércukorszint megugrását.

Sőt, a csicsóka valódi csodaszerként került be az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küszködők repertoárjába.

A rosttartalom azonban nem csak emiatt említésre méltó: a csicsóka mérhető eredményt tud produkálni a bélrendszer mikrobiomjának a helyreállításában, természetes pro- és prebiotikumként működik, kiváltképp a belőle készült sűrítmény. 

Svetlana_Cherruty/istockphoto.com

Könnyen termeszthető és imádnivalóak a virágai

A csicsóka hazánkban is könnyen termeszthető növény, már biztos te is találkoztál vele, csak nem feltétlenül ismerted fel: égbe törő, hatalmas szárain csodaszép sárga virágok nőnek. A betegségekkel szemben ellenálló, díszítő értékkel bíró növény nagyon könnyen szaporodik. Az ültetést követő ősszel már be is lehet takarítani a friss gumókat. Egyesek egészen tavaszig szedik, de megfelelő tárolás mellett szintén eláll árpilisig. Tapasztalt kertészek állítják, valósággal kiirthatatlan, de ezt a többség egyáltalán nem bánja – részletekről majd csak jövőre tudok beszámolni, mert nem régen vetettem el én is az első csicsókáimat a kertben. 

Ha valamilyen hátrányt muszáj felsorolunk, akkor talán azt mondhatjuk, hogy a pucolásuk kicsit macerás, de mivel a csicsóka otthon és biokertészetekben is megbízhatóan termeszthető, ezt a rutin el is lehet hagyni. Elég, ha erősen dörzsölve, esetleg kicsit sós vízben áztatva megtisztítod a gumós zöldséget. Már csak azért is, mert a héjának szintén nagyon magas a tápértéke.

ClarkandCompany/istockphoto.com

Hogyan készítheted el?

Gyakorlatilag bárhogy, ahogy más gumós zöldségek esetében is eljárnál: megsütheted sütőben, serpenyőben, készülhet belőle krémleves, de bármelyik zöldséglevest is gazdagíthatod vele. Tekinthetsz rá köretként, akár krémesítve és dúsíthatod, tartalmasabbá teheted általa akár a burgonyapürét. 

Frissen szelve, vagy reszelve izgalmas, üdítő és mindenekelőtt különlegesen roppanós ízvilágot tud hozzáadni az ételekhez. Bátran add friss salátákhoz, reszelt gyümölcsök, vagy egyéb zöldségek mellé, de ha kedveled a természetes alapanyagokkal dúsított süteményeket, azok tésztájába is egész nyugodtan belekeverheted a csicsókát.

Ha pedig egészséges nassolnivalóra vágysz, a csicsóka chips kiváló választás. Vékonyra szelve, olajspray, vagy airfryer segítségével roppanós finomságot tehetsz az asztalra.  

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!