Állítólag XV. Lajos imádta a karfiolt, ezért uralkodása alatt egyik kegyencnőjéről „à la du Barry”-nak nevezték el a karfiolos ételeket. Cikkünk arról szól, hogy az ízén kívül milyen tulajdonságai vannak ennek a zöldségfélének, amiért ennyire népszerű. Két karfiolos receptet is közreadunk.
Egészség és fogyás
Adagonként csak 28 kcal energiát tartalmaz, ezért jól beleillik a fogyókúrás étrendbe.
Táplál, de nem hizlal, hacsak nem öntöd jól nyakon sajtmártással. Gazdag tápanyagokban, például C-vitaminban.
Egy átlagos adag (10 dkg) karfiol nyersen tartalmazza a C-vitamin ajánlott napi adagját, de még rövid főzés után is megtartja annak felét.
Jótékony kénvegyületek
A karfiol jellegzetes szagát kéntartalmú összetevői okozzák.
Emiatt főzéskor kellemetlen szaga lehet, de evéskor ez már nem érezhető.
A kénvegyületek védelmet nyújthatnak a rákbetegségekkel, különösen a vastagbélrákkal szemben.
Fedő alatt párolva a kén felhalmozódik, és elronthatja a karfiol ízét ‒ tehát jobb fedő nélkül, rövid ideig főzni.
Rostok
Magas a rosttartalma, ezért rendben tartja az emésztést.
Hasonlóan a többi nagy rosttartalmú zöldséghez, gyomor- és bélgázképződést okozhat azzal, hogy rostjait a belekben élő baktériumok lebontják.
Fűszerekkel, például fokhagymával, római és édesköménnyel, őrölt korianderrel társítva enyhít az emésztési panaszokon.
Az emésztést más fűszernövények is elősegítik, így a tárkony, a babérlevél és az ánizs.
Karfiol felfújt
Friss karfiol, sonka és reszelt sajt… mennyei ízek a sütőből, percek alatt!
A receptet itt olvashatod.
Karfiol sörös bundában
A sör igazi csodafegyver a konyhában: akár ízletes bundát is készíthetsz belőle.
A receptet itt olvashatod.