Karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett

Karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Karcsúsít és jó a szívnek: 5 tudományos érv a csokievés mellett

Felejtsd el, hogy a csoki bűntudatkeltő főgonosz lenne! Mértékletes fogyasztással, és a megfelelő minőségű ét változatot majszolva ugyanis egyenesen csodát tehetsz magaddal. Elismert nemzetközi szaklapokból gyűjtöttük össze, hogy az orvosok miért javasolhatják akár kiegészítő kezelésnek.

Csökkentheti a koleszterinszinted

A magas kakaótartalmú étcsokoládé hozzájárulhat a „rossz”, úgynevezett LDL-koleszterinszint csökkentéséhez.

A The Journal of Nutrition folyóiratban megjelent kutatás alapján a benne lévő növényi szterolok, valamint flavonoidok képesek rá, hogy megtisztítsák a felesleges zsiradéktól a véredet.

Ami a vérzsírt illeti, három értékkel találkozhatsz egy általános vérkép leletében: az LDL mellett ott a szintén veszélyes triglicerid, továbbá a „jótékony” HDL is. (A két rövidítés alapján az angol Low-density Lipoprotein és a High-density Lipoprotein kifejezés képezi. Alacsony és magas sűrűségű zsírfehérjékről van tehát szó.)

Az egészséges határok között tartott koleszterinszint visszaszorítja az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és sok egyéb szív-érrendszeri probléma kockázatát.

Márpedig Magyarországon mindkét nemnél ezek a kórképek vezetik a haláloki listát…

Megelőzheti a szellemi hanyatlást

Napi két bögre forró csokoládé elkortyolása segíthet abban, hogy az évtizedek múlásával is szellemileg friss maradj – állítják a Harvard Egyetem Orvosi Iskolájának munkatársai.

„Mivel az agy különböző régióinak több energiára van szükségük bizonyos feladatok végrehajtásához, kulcsfontosságú, hogy ezek vérkeringése megfelelő legyen” – fejtegette a kutatást vezető Farzaneh A. Sorond.

Az idegrendszer és a vérkeringés együttműködését egyébként „neurovaszkuláris csatolásnak” hívják a szakértők, s elsősorban azért vizsgálják, mert óriási szerepet játszhat a leépüléssel járó betegségek kialakulásában, többek között az Alzheimer-kóréban is.

Noha a harvardi felmérés kifejezetten az idősekre irányult, mi azt mondjuk, érdemes mielőbb elkezdeni a megelőzést!

Épen tartja a szíved

Az erek kapcsán érintőlegesen már említettük a tested „motorját”.

A British Medical Journal (BMJ) című szaklapban viszont egyenesen azt tették közzé, hogy a rendszeres csokievés harmadával(!) csökkenti a szívbetegség veszélyét.

„Megfigyelésen alapuló bizonyítékaink alapján a csokoládéfogyasztás lényegesen mérsékeli a kardiometabolikus zavarok kockázatát. További kísérletek szükségesek, hogy megerősítsék ezt a jótékony hatást” – hangzott el az Európai Kardiológiai Társaság párizsi konferenciáján.

Azt sajnos elfelejtették megírni, hol lehet ilyen típusú kísérleti nyúlnak jelentkezni.

Pedig ebben a formában valószínűleg szívesen áldoznál a tudomány oltárán te is…

Megakadályozhatja a stroke-ot

Kanadai szakértők egészen pontosan 44 489 embert vettek górcső alá, hogy megállapítsák: a csokievőknél 22%-kal csekélyebb a stroke veszélye.

Ráadásul azok, akiknél szorgos csokoládézás mellett következett be agyi érkatasztrófa, 46%-kal kisebb eséllyel haltak bele.

A stroke kialakulásában többek között szerepet játszhat a kelleténél fokozottabb véralvadás, az erek átmérőjét csökkentő meszesedés, valamint a magas vérnyomás is.

Az összefüggés nem véletlen, hiszen az imént esett róla szó, hogy a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládé tápanyagai képesek ezeket a problémákat mérsékelni.

Segíthet a karcsúsodásban

Noha óriási paradoxonnak tűnhet, hogy éppen a csoki fogyasszon, a spanyolországi Granadai Egyetem munkatársai kimutatták: a több csokoládét evő tinédzserek testzsírszázaléka alacsonyabb – még akkor is, ha emellett figyelembe vettek olyan életmódbeli tényezőket, mint az edzés.

Persze, itt sem arra kell gondolnod, hogy a legvékonyabbak válogatás nélkül tömték magukba az édességet, mert ugyancsak kakaóban gazdag finomságról volt szó.

Az összefüggés hátterében az állhat, hogy az összetevő antioxidánsai mesésen hatnak az anyagcserére, tehát nem hagyják lelassulni azt.

Bár a tudósok nem közöltek más korcsoportra vonatkozó eredményeket ezen a téren, mi reménykedünk benne, hogy a „varázslat” érettebb fejjel is működhet!

Milyen csokit egyél?

Legfőképpen olyat, amilyet szeretnél. Ha viszont igényt tartasz az említett egészségügyi előnyökre, válassz legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét!

Napi két-három kocka pont elég hozzá, hogy részesülj a jóból, és kiegyensúlyozott étrend részeként nem is ad okot arra, hogy elhízz.

A túlzásba vitt örömöknek, illetve más csokifajták mértéktelen fogyasztásának azonban tényleg súlygyarapodás lehet a következménye, mely a felsorolt pozitív hatások szöges ellentétéhez vezet.

A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: „mumus” ételek nem léteznek, és változatos étkezéssel kombinálva tulajdonképpen bármiből ehetsz.

Pláne étcsokiból, ami ennyire jót tesz neked!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!