Olívaolaj
A mediterrán kincs egyszeresen telítetlen zsírsavai és E-vitaminja gondoskodik róla, hogy a véredben lévő „rossz”, tehát alacsony sűrűségű, rövidítve LDL koleszterin szintje csökkenjen, a „jó” HDL-é pedig növekedjen.
Utóbbinak az emelkedése előbbinek a csökkenését vonja maga után, éppen ezért sületlenség elkönyvelni, hogy mindenfajta zsiradék gonosz. A növényi eredetűek például kifejezetten hasznosak lehetnek.
Proaktív margarin
A telítetlen zsírsavakban gazdag margarinok gyártói nemcsak a reklám kedvéért állítják, hogy az ilyen termékek fogyasztása jó hatással van a szívre.
Az előállítás során felhasznált növényi szterolok ugyanis akadályozzák a „gonosz” zsírok beépülését a vérsejtekbe. Ezzel a margarinnal bátran helyettesítheted a vajat, illetve süthetsz és főzhetsz is vele.
Hüvelyesek
A borsó, a bab, a lencse és a szójafélék fogyasztása kiemelt fontosságú lenne mindenkinek, koleszteringond esetén pedig különösen.
A magas élelmi rosttartalom, a B-vitaminok, a nyomelemek és az egyéb növényi összetevők ugyanis csökkentik a vérzsírszintet. Arról nem is beszélve, hogy alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően hosszan eltelítenek.
Zsírszegény tejtermékek
Rossz hír, hogy a zsíros tejet és tejtermékeket el kell felejtened, hiszen növelhetik a koleszterinszinted.
Ez azonban egyáltalán nem igaz a zsírszegény és zsírmentes változatokra, melyek továbbra is rendkívül egészséges kalcium, fehérje és D-vitamin forrásként szolgálnak az étrendedben. Az élőflórás áruk mikroorganizmusai ugyancsak segítenek a koleszterinszint mérséklésében.
Antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek
Minden zöldség és gyümölcs segít a szívproblémák megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésében, illetve az általános egészségi állapot javításában.
A C-vitamint vagy béta-karotint tartalmazó finomságok a legjobbak: a citrusfélék, a bogyósok, a sárgarépa, az édesburgonya és a sütőtök például különösen jó barátod lehet.
Fokhagyma
A fokhagyma amellett, hogy természetes antibiotikum, hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. A szakértők szerint mediterrán étrend egyik ütőkártyáját jelenti a hagymafélék bőséges használata a salátákban.
Bátran használhatod sütéshez is, hiszen az aromája jóformán minden húsféléhez illik!
Teljes gabona
A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak vízben oldódó és nem oldódó rostokkal is, így kettős védelmet nyújtanak a szervezetednek. Segítik az emésztést, hosszan eltelítenek, ráadásul még a szíveddel és az érrendszereddel is jót tesznek.
Bátran fogyassz árpából vagy tönkölybúzából készült kenyeret – a zabot is ideje megismerned, ha eddig még nem (t)etted!
Hal
Heti két adag halat kellene enned az egészséged megőrzéséhez – ha viszont a magyar átlaghoz tartozol, ennek a töredékét sem fogyasztod el. Pedig a halban lévő omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak az egészséges vérkép kialakításában és megtartásában.
Válaszd a lazacot, a tőkehalfilét, az afrikai harcsát, a szardíniát, a tonhalat vagy a makrélát, ha teheted!
A megfelelő táplálkozás mellett lényeges, hogy naponta legalább két liter folyadékot vigyél a szervezetedbe, lehetőleg édesítetlen teát vagy szénsavmentes vizet. Ettől ugyanis szó szerint tisztulni fog a tested, ami jó hatással lesz a koleszterinszintedre.