Jóga otthon: 4 Youtube videó, ami nekünk már bevált

Jóga otthon: 4 Youtube videó, ami nekünk már bevált

Címlap / Életmód / Egészség / Jóga otthon: 4 Youtube videó, ami nekünk már bevált

A jóga az egyik legjobb módja a test és a szellem együttes karbantartásának, és bár nem árt, ha az alap ászanákat és a helyes légzést profitól sajátítod el, az alábbi videók nagyon beválnak, ha csak gyorsan, otthon szeretnéd egy kicsit átmozgatni vagy megnyugtatni magad.

Jóga ébredéshez

Mivel itthonról dolgozom, minden reggelem azzal kezdődik, hogy még az ágyban fekve felnyitom a laptopomat, majd a kávé közben már dolgozni is kezdek, és reggelit is csak valamikor a második cikk közepén kezdek készíteni. Szóval nincs sok időm, de gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Ezt a videót azért szeretem, mert tényleg csak 10 percet kell lecsípnem a reggelemből – szigorúan véve még annyit sem, mert a videó elején lévő rövid bevezetőt át szoktam ugrani – mégis sokkal frissebbnek érzem magam.

Nem egy nagyon komoly edzésről van szó, ez a pár perc inkább csak arra elég, hogy az embernek beinduljon a keringése, és hogy ne csak úgy beleessen a napba, hanem lélekben is rá tudjon hangolódni egy kicsit. Én mindig sokkal frissebbnek, éberebbnek érzem magam tőle, és az egész napom hatékonyabb, ha jól indul a reggel. Ettől pedig elgondolkodik az ember: tényleg lehetne bármi mással hasznosabban tölteni azt a reggeli 10 percet?

Jóga munka közben

A napközbeni jógával ugyanaz a helyzet, mint a reggelivel: csak néhány percet vesz el a napodból, utána viszont annyi energiát ad, amivel nem hogy a lemaradást hozhatod be, de még jobban is teljesíthetsz, mint a jóga nélkül.

Ha fáradt vagy, fáj a fejed, gyengül a látásod vagy feszültséget érzel a vállaidban, akkor ez a néhány perces videó segíthet visszanyerni a frissességedet anélkül, hogy el kellene hagynod az asztalodat. Ne sajnáld magadtól azt a néhány percet, meg fog térülni a befektetés, és egyébként is: ennyi igazán jár neked!

Jóga hátfájásra

Ha hozzám hasonló vagy, akkor nem csak bizonyos napszakokban, vagy a felfrissüléshez kell a jóga, hanem azért is, hogy a már kialakult fájdalmat megszüntesse. Igen, az ülőmunkával járó hátfájás olyasmi, amivel az ember legszívesebben csak lefeküdne a padlóra, és nem is mozdulna, de egy idő után még tényleg sehogyan sem kényelmes, ezért nem érdemes a homokba dugni a fejedet.

Ez az alig fél órás videó csupa olyan gyakorlatot mutat be, amelyek célja kimondottan a hátfájás enyhítése, a gerinc menti izmok feszülésének enyhítése. Jól esően átnyújtóztat, és garantáltan jobban fogod érezni magadat utána – nekem legalábbis mindig segít.

Jóga lefekvéshez

Az egész napos pörgés után néha nekem is nehezemre esik kikapcsolni, leállni, és nem egyszer előfordul, hogy holt fáradtan fekszem az ágyban, de elaludni nem tudok. Ha már előre érzem, hogy ez az állapot közeledik, akkor közvetlenül lefekvés előtt ehhez a videóhoz szoktam fordulni. Az egész csak öt perc, mégis szinte hihetetlen, hogy át tudja állítani az ember agyát a mindennapi feladatokról a pihenésre.

Nem csak a szép környezet és a gyakorlatokat bemutató lány megnyugtató hangja miatt szeretem, hanem azért is, mert minden mozdulat nagyon egyszerű, egy kezdő is könnyedén követni tudja őket, finoman átmozgatja a gerincet és a végtagokat, amelyek egész nap a stresszt cipelték, ugyanakkor egyáltalán nem izzaszt meg, ami kimondottan jó hír, hiszen kinek lenne kedve zuhanyzás után, lefekvés előtt izzasztó edzéseket végezni?

Van, aki szerint ezt a jógavideót akár az ágyban fekve is lehet követni, és az utolsó pozícióba egyszerűen belealudni, de én személy szerint nem tartom szerencsésnek a puha matracon jógázást. Ha közvetlenül az ágy mellett csinálom végig a videót, és utána csak behuppanok a takaró alá, ugyanúgy nem szokott gondom lenni az elalvással.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást