Az intuitív étkezéssel végleg lefogysz! Erre a kisgyerekek tökéletesen képesek

Az intuitív étkezéssel végleg lefogysz! Erre a kisgyerekek tökéletesen képesek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az intuitív étkezéssel végleg lefogysz! Erre a kisgyerekek tökéletesen képesek

A legtöbb diétával a legfőbb probléma a folyamatos sóvárgás. Lehet, hogy próbáljuk elhitetni magunkkal, hogy egy protein palacsinta hasonló örömet vált ki belőlünk, mint gyerekkorunk kedvenc lekváros palacsintája, de a testünket nem ilyen könnyű becsapni. Mi lenne, ha ajánlanánk egy sokkal jobb és élhetőbb életmódot, amiben nincs sóvárgás és sanyargatás?

Az intuitív étkezés alapjai

Az intuíció egyet jelent a megérzéssel, amikor ösztönösen a belső hangodra hallgatsz, elcsendesíted az elmédet és csakis a tested-lelked jelzéseire összpontosítasz. Nem csak fogyás esetén érdemes figyelned rá, de életed minden területén. Bíznod kell benne, hogy a tested és a lelked is pontosan tudja, mikor milyen ételre van éppen szüksége. Mert valljuk be, néha a lelkünkre is ráfér egy kiadósabb kényeztetés, valamilyen étel formájában.

Az intuitív étkezés során a felkelés pillanatától a lefekvésig, csakis a belső hangodra kell hallgatnod, ami tökéletes irányt mutat azt illetően, hogy mivel kellene táplálnod testedet.

Ébredés után, mikor még az ágyban nyomogatod ki az ébresztőt, próbálj egy belső kommunikációt kialakítani testeddel. Figyeld meg, hogy mit is kívánna igazán. Van, aki igazi szénhidrátbombára vágyik ilyenkor, van, aki inkább egy fehérjedús omlettre, de olyan is van, akinél reggel egyáltalán nem jelentkezik az éhségérzet.

Michael Fousert/unsplash.com

Semmi baj nincs ezzel, ilyenkor felesleges „megtömni” magad étellel, mert a tested úgyis jelzi, ha energiára van szüksége. Például, aki késő este is még csipeget, vagy tartalmas ételeket fogyaszt, az könnyen lehet, hogy másnap nem korgó gyomorral fog ébredni. Akinek, viszont délután 5-6 körül van az utolsó étkezése, annak garantáltan jól fog esni a reggeli.

Ahány ember, annyi különbözően működő szervezet, éppen ezért kár lenne mindenkire ráerőltetni egy azonos sémát.

Minden étkezésnél koncentrálj arra, ha már jelentkezik a telítettség érzés, állj meg, lassíts le és tedd le az evőeszközt. Ez az első jelzése testednek, hogy a gyomor megtelt, nincs szüksége további táplálékra. Az agyhoz csak percekkel később érkezik az üzenet, szóval várd meg, míg jelez. Másik fontos dolog az étkezések során a rágás.

Figyelj rá, hogy egészen pépesre rágd össze az ételt. Ezáltal könnyen emészthetővé válik, nem puffadsz majd és egész nap jó közérzeted lesz. Nem mellesleg, sokkal kisebb adag is elég lesz. Legtöbbször azért eszünk gyorsan, mert farkaséhesen ülünk le enni és a gyomrunknak esélye sincs jelezni a jóllakottság érzést. Ezért fontos, hogy mindig elegendő mennyiségű ételt fogyassz, a nap során szépen eloszlatva, ami a te életritmusodhoz passzol.

Az intuitív étkezés buktatói

Azonban az intuitív étkezésnek is vannak buktatói. Bár nagyon jó, ha hallgatsz a tested jelzéseire és tényleg olyan ételekkel táplálod, amiket szeretsz és kívánsz, természetesen ez nem azt jelenti, hogy reggeltől estig pizzán és hamburgeren kellene élned. Amennyiben azt tapasztalod magadon, hogy csak „junk food” iránt sóvárogsz, akkor az annak a jele, hogy hosszú ideje sanyargatod magad és a szervezeted teljesen ki van éhezve. Ebben az esetben add meg neki, amire szüksége van, de ne úgy, hogy reggeltől estig csak gyorséttermi kajával tömöd.

Iktass be, mondjuk a napi étkezésedbe egy adag sültkrumplit, hamburgert, egy szelet pizzát, vagy bármit, amiért annyira sóvárogsz. Nincs mitől félned, nem kell óriási adagot befalnod belőle, mert másnap is ehetsz éppen annyit, amennyitől jóllaknál. Egy napi étkezésre kivetítve, reggelire fogyassz valami tápláló, finom fogást, ebédre jöhet az, amiért annyira sóvárogsz. Este pedig válassz valami könnyed ételt, ami nem terheli le estére a szervezetedet.

Így, hogy megadod a testednek-lelkednek, amire vágyik, nem fog sóvárogni semmi után, nem kapcsol raktározó üzemmódra, mert tudja, hogy bármikor megkapja, amire éppen szüksége van.

Egy idő után pedig azt tapasztalod majd, hogy egyre kevésbé vágyakozol üres kalóriák után. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezentúl ne kívánnál meg egy finom fagyit nyáron, pizzát a barátaiddal, vagy egy tál popcornt a hétvégi sorozatmaraton közben, de mivel tudod, hogy ezt bármikor megkaphatod, a sóvárgás és sanyargatás eltűnik az életedből, ezért a tiltott gyümölcs többé nem lesz édes.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!