Hogyan lehet hosszú életed?

Hogyan lehet hosszú életed?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan lehet hosszú életed?

E kérdésekre válaszol Kurt Tepperwein életmód-tanácsadó Nagy egészségkönyv testnek és léleknek (Édesvíz Kiadó, 2008.) című könyvének Január fejezetében.

Miért jó fittnek lenni?

A fittség számtalan előnnyel jár. Ezzel jó tisztában lenni, mert motivációként szolgál az aktív tevékenységekhez. Azáltal, hogy teszel valamit a fittségedért, javítod a koncentrációképességedet, ami megkönnyíti a tanulás folyamatait. 

A célzott fitneszedzés révén a szívinfarktus és az elhízás, sőt, a rák kockázata is csökkenthető. De a fitnesz még ennél is több haszonnal járhat.

Nem gépek vagyunk

Fittnek lenni annyi, mint szembenézni az élet kihívásaival. A gondolat, hogy a testet úgy kell használni, mint egy nagy teljesítményű gépet, egy félreértésből származik. 

A fitnesz nem azt jelenti, hogy a testtől, a lélektől és a szellemtől úgy követelünk csúcsteljesítményt, hogy közben nem törődünk a veszteségekkel.

„Fitt” = „alkalmas”

A „fitt” szó angol eredetű, jelentése: alkalmas, képzett, rátermett, jó formában levő, készen álló. Bárkinek lehet „fitt” a teste, a saját mértékei szerint.

Fontos, hogy odafigyelj tested szükségleteire, és azokat optimális módon elégítsd ki. Így gondoskodsz arról, hogy tested az élet által támasztott követelményeknek olyan jól megfeleljen, amennyire csak lehet. 

A szükségletek sokfélék lehetnek: egy bányász testében a „készen állás” mást jelent, mint egy zongoraművész esetében. Egy valami azonban  minden embernél közös: mindnyájan el akarjuk kerülni a betegségeket és a szenvedést.

Erő helyett alkalmazkodás

A fitnesz pozitív alkalmazkodást jelent. Az evolúció során nem a legerősebb, hanem a legalkalmazkodóbb marad életben.

Alkalmazkodnod kell a civilizációhoz, a tested folyamataihoz, magán és szakmai természetű életfeltételeidhez, lelki-szellemi fejlődésedhez. Az alkalmazkodást tudatosan kell irányítanod.

Tisztában kell lenned lehetőségeiddel, és össze kell tudnod egymással kombinálni biológiailag értelmes, ellentétes hatású cselekvéseket. Például tanulás vagy munkaidő után sportolsz, hogy ellensúlyozd a tested számára idegen mozgásszegénységet.

Harmónia

Ha a tudatod és a tested működését összhangba hozod, akkor harmóniában élhetsz a testeddel. Akkor van harmónia, ha tested, lelked és szellemed számára minden a helyes mértékben rendelkezésre áll. 
A fitnesz jó közérzetet jelent, egy tartós, mély, magától jövő érzést. Ebben az értelemben a jó közérzet egy tartós létállapot, amelynek feltétele a testtel való hiteles bánásmód. Ez azt jelenti, hogy engeded a testedet olyannak lenni, amilyen, és együttműködsz vele.

Mindennapok és hosszú élet

Ha fitt szeretnél lenni, a napi követelményeket fontosnak kell tartanod. A fitnesz mindig a mindennapi követelményekhez kapcsolódik (az angol „to fit” jelentése: illik, illeszkedik), és az erőnlétednek is ezt kell szolgálja, hogy jól érezze magát és bírja a megterhelést.

Ilyen értelemben nemcsak testi fitneszre van szüksége, hanem arra a képességre is, hogy az érzelmi és mentális kihívásoknak is meg tudjon felelni. A fittséghez az is hozzátartozik, hogy felkészülten kezdd a napot, és a lehető legjobban ráhangolódj arra, ami az adott napon vár rád.  

Akik gondot fordítanak a fittségükre, statisztikailag hosszabb ideig, egészségesebben és tartalmasabban élnek. Ezért fontos, hogy a fittségünkkel tudatosan foglalkozzunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást