7 ok, hogy miért igyunk vizet

7 ok, hogy miért igyunk vizet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ok, hogy miért igyunk vizet

Ha valaki nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot, annak számtalan egészségügyi és szépségápolási vonzatja lehet. Tudd meg, melyek ezek!

Mennyi az optimális mennyiség?

Általánosságban elmondható hogy egy egészséges felnőtt ember napi folyadékszükséglete az kb. 2-3 liter. Persze ez változhat, például az időjárás és betegségek esetén, mivel a nagy kánikulában, illetve több folyadékveszteséggel járó problémáknál ennél sokkal többet, 3-4 litert érdemes meginni.
Ne aggódjunk, ehhez a mennyiséghez viszonylag könnyű hozzászokni, de el kell telnie pár napnak, hogy a szervezet hozzászokjon. Viszont ha ez megtörtént, akkor egy idő után jelentkezik is a szomjúságérzet, így már egyszerűen tartható, és nehéz visszaesni a napi fél, egy literre.

Sűrű vér

Amennyiben szervezeted nem jut hozzá a megfelelő folyadékmennyiséghez, akkor a vér egy idő után besűrűsödik, ami több, komolyabb betegséget eredményezhet.
Nem ritka, amikor szívproblémák alakulnak ki emiatt, mivel ekkor sokkal erősebben és gyorsabban kell pumpálnia. (Megfigyelték, hogy ilyenkor percenként 3-szor, 5-ször többet)

Oxigénhiány

Az előbbi problémából adódóan a sejtek, szövetek, izmok nem jutnak elegendő oxigénhez, így azok munkája lényegesen lelassul. Ennek következménye többek között az, hogy sokkal fáradékonyabbakká, válunk, valamint a koncentrálóképességünk sem lesz maximális. Így előbb-utóbb mind otthon, mind a munkahelyen alul fogunk teljesíteni.
Ráadásul mivel az izmokra is hatással van az oxigénhiány, a mozgás sem fog könnyedén menni, és ez nem csak a sportra, hanem a mindennapi mozdulatainkra is vonatkozik.

Méregtelenítés

Bizonyára tudod, hogy az összes méregtelenítő kúra kulcsfontosságú eleme a napi 3-4 liter víz fogyasztása.
Hogy miért kell ez? Röviden azért, mert így felgyorsulnak az élettani folyamataink, mint például a vérkeringés, az anyagcsere, ezáltal lényegesen több salakanyag tud belőlünk távozni, aminek hatására üdébbnek, frissebbnek és energikusabbnak fogjuk magunkat érezni, ráadásul a betegségek is jobban elkerülnek majd.

Fogyás

A méregtelenítés nem csak a belső egészségünkre, hanem a külsőnkre is nagy hatással van. Ugyanis ahogy távoznak a salakanyagok, úgy peregnek le rólunk a kilók is. A helyes táplálkozás, valamint a mozgás mellett a sok folyadékfogyasztás a biztos súlyvesztés alappillére. Ráadásul könnyen összekeverhető a szomjúság és az éhségérzet, ezért többen esnek abba a hibába, hogy falatozgatnak ivás helyett, ami persze a kilók gyarapodásával jár.
Tehát ha úgy érzed, hogy étvágyad csillapíthatatlan, igyál meg egy jó nagy pohár vizet, mielőtt ételhez nyúlnál. Így nem csak azt érheted el, hogy elmúlik az édességek utáni vágyad, hanem azt is, hogy az étkezések alkalmával kevesebb kalóriát fogsz magadhoz venni.

Csillogó, fényes hajkorona

Szinte lehetetlen egészséges, fénylő és erős tincseket varázsolni magunknak, ha nem iszunk eleget, hiszen akkor hogyan és miből táplálkozna a haj?
Ekkor hiába a legjobb samponok, balzsamok, kondicionálók, ezekkel csupán részeredményeket lehetne elérni. A sörényednek ugyanúgy szüksége van hidratációra, mint a bőrödnek!

Egészséges bőr

Bármennyire is meglepő, szinte az összes bőrprobléma visszavezethető a folyadékhiányra. Éppen ezért, ha el akarod ezeket kerülni, akkor igyál elegendő folyadékot! Ezzel nem csak a zsírosodásra hathatsz, hanem arra is, hogy az apróbb ráncokra is, a mélyebbeket pedig csökkentheted! Nem hiába ajánlanak a kozmetikusok tápanyagokban gazdag hidratáló krémeket az idő előrehaladtával, hiszen segítségükkel lelassítható az öregedés folyamata.Láthatjuk, a víz kulcsfontosságú, hogy hosszan megőrizhessük egészségünket, valamint szépségünket. Sokan mégis elfeledkeznek róla, pedig lényegesen olcsóbb, mintha marokszámra kapkodnánk be a gyógyszereket és vennénk a drága kozmetikai készítményeket.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!