Így változik meg a hidratáltsági igényed az életkorod előrehaladtával

Így változik meg a hidratáltsági igényed az életkorod előrehaladtával

Címlap / Életmód / Egészség / Így változik meg a hidratáltsági igényed az életkorod előrehaladtával

A hidratáltság mindig kulcsfontosságú

Rengeteg oka van annak, hogy minden életkorban előnyben részesítsük a megfelelő hidratáltságot. Ezek közül csak néhányat említve: egyrészt minden nap lebontjuk az elfogyasztott ételeket, és a folyamat során keletkező felesleges anyagok a vesén keresztül távoznak, majd vizeletként ürülnek. Ha nem vagyunk megfelelően hidratálva, ezek az anyagok felhalmozódhatnak, és komoly problémákat okozhatnak, különösen a vesékre nézve.

A bőséges vízivás emellett az életünk minden szakaszában segít szabályozni a testhőmérsékletünket. De legalább ilyen fontos szerepe van abban is, hogy kiegyensúlyozott legyen a vérnyomásunk. Ahogy pedig a fehérjefogyasztásunknak és a bőrápolási rutinunknak is igazodnia kell az életkorunkhoz, úgy a vízzel való kapcsolatunk esetében is ez a helyzet, aminek természetesen komoly okai vannak.

Jullliia/unsplash.com

Ezért változik meg a hidratáltsági igényünk

Az általunk elfogyasztott víz mennyiségének ideális esetben a testünk összetételéhez kell igazodnia, ami természetesen változik az életkorunk előrehaladtával. A legtöbb ember esetében az évtizedek múlásával a zsírtömeg növekszik, míg az izomtömeg csökken. Ez a vízmegtartó képességünkre is kihat, így idővel több vizet igényel a szervezetünk. Illetve számolni kell az esetlegesen szedett vizelethajtó gyógyszerek hatásával is, amelyek az életkor előrehaladtával sokaknál rutinszerűvé válhatnak. Sőt, idővel az a képességünk is csökkenhet, hogy felismerjük, szomjasak vagyunk-e vagy sem, ugyanis a kiszáradást fáradtságként is érzékelhetjük.

Mindezek a dolgok egyenesen arra hívják fel a figyelmet, hogy a bevitt vízmennyiség meghatározása döntő fontosságú. Az általános ajánlás a legtöbb ember számára napi nyolc pohár (egyenként 2,5 deciliter) víz, ezen felül persze még jöhetnek olyan folyadékok, mint a tea vagy az üdítők, valamint a hidratáló gyümölcsök, mint például a görögdinnye.

Mindenki vízszükséglete egyedi, és olyan további tényezőktől is függ, mint a genetika, a szedett gyógyszerek, a fizikai aktivitás, a tengerszint feletti magasság és az éghajlat.

Mire érdemes figyelni?

A legjobb tanács, amit megfogadhatsz ahhoz, hogy elegendő folyadékot igyál, talán az, hogy mindig figyeld a vizeleted színét. Ha világossárga, akkor nagy valószínűséggel elegendő folyadékot fogyasztottál, ha viszont nem, akkor mielőbb próbálj meg többet inni. Ennek érdekében nem árt néhány trükköt is bevetni. Ilyen például az, hogy ha tudod, hogy nem igazán megy kellő mennyiségben a sima víz ivása, akkor legyél kreatív, és dobj fel egy kancsó vizet citrommal, uborkával, vagy mondjuk a görögdinnye megmaradt levével.

Ami az alkoholt illeti, mivel vizelethajtó, egyáltalán nincs jó hatással a hidratáltságra. Abban az esetben, ha jellemzően kevés folyadékot fogyasztasz, még inkább ügyelj arra, mennyi alkoholt iszol, és az lehetőleg minél kevesebb legyen, de még jobb, ha egy pohár sörhöz vagy borhoz sem ragaszkodsz. A bevitt alkohol mennyiségének csökkentése vagy az alkoholfogyasztás teljes kizárása már önmagában is segít, hogy hidratáltabb legyél, ha pedig tudatosan ügyelsz erre, a víz és más egészséges italok fogyasztása is szinte biztos, hogy könnyebben fog majd menni. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást