Hengerezés edzés előtt és után – hogy csináld, és mire jó?

Hengerezés edzés előtt és után – hogy csináld, és mire jó?

Címlap / Életmód / Egészség / Hengerezés edzés előtt és után – hogy csináld, és mire jó?

Újabb őrület ütötte fel a fejét a fitneszvilágban: most mindenki hengerezik, gurulgat ide-oda egy habszivacs eszközön, és azt mondja, hogy a dolog segít az izmainak regenerálódni, ellazulni. De mi a hengerezés előnye, miért jó, ha minden nap használod egy kicsit, és hogyan érdemes nekikezdeni, ha még sosem csináltad?

A henger, vagyis a foam roller, egy olyan segédeszköz, amely különböző keménységű habszivacsból és további tartozékokból áll, és célja az, hogy önmasszázzsal segítse az izmaid egészségét. Ha használod, az úgynevezett self-myofascial release (SMR) technikát alkalmazod, ami a fasciális szövetek közti hatások korlátainak csökkentésére összpontosít. Ez nagyon tudományosan hangzik, de valójában olyan szövetet takar, amely összeköti és körülveszi az izmokat, szerveket, csontokat, inakat, ínszalagokat. A feladata az, hogy az izmokat a helyén tartsa, ezért nagyon fontos, hogy egészséges legyen.

A modern élet sajátosságai, vagyis az a jó kis stressz, mozgásszegény életmód, a sok ülés és a dehidratáció csökkenthetik ezeknek a szöveteknek a minőségét, és így olyanok alakulhatnak ki, amelyek éppen hogy meggátolják a mozgást, ahelyett, hogy elősegítenék.

Ha eleget mozogsz, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztasz, ez a hatás csökkenthető, de a hengerezés még inkább rásegít a szövetek egészségesen tartásához.

Sérülés esetén is segíthet a henger, mivel ilyenkor a fasciális szövetek összehúzódnak, rugalmatlanná válnak. Sőt, ha helytelen mozgási szokásokat alakítunk ki, akkor is sérülnek a szövetek, és ezeket is vissza lehet hozni megfelelő szintre a hengerezés segítségével.

Miben segíthet a mindennapokban egy ilyen henger?

Növeli az izmok mozgékonyságát, jó hatással van a rugalmasságra, a flexibilitásra. Javítja a vérkeringést, ami lehetővé teszi, hogy elegendő oxigén jusson minden fontos szervedhez és az izmaidhoz is. Pontosan ezért növelheti a teljesítményt, sőt, még a narancsbőrt is csökkentheti, pontosan a vérkeringés serkentése miatt. Az sem hátrány, hogy a masszírozó mozgás csökkenti a stresszt is.

Nagy előnye egyébként, hogy gyakorlatilag nulla a sérülés veszélye – még a nyújtásnál is nagyobb az esélye, hogy meghúzd magad, mint hengerezés közben. Persze ennek ellenére érdemes megtanulni, hogyan kell helyesen használni, ehhez pedig rengeteg videó található a neten. Ez például egy nagyon megbízható, jó tippekkel.

Képek forrása: yekophotostudio/Depositphotos.comyekophotostudio/Depositphotos.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!