Hány fa van jelenleg a világon?

Hány fa van jelenleg a világon?

Címlap / Hírek / Hány fa van jelenleg a világon?

Közhely, de gyakran elhangzik, hogy több csillag van az égen, mint amennyi homokszem a Földön – ez valószínűleg fedi is a valóságot, egy friss kutatás azonban most hozzáadott egy másik tényezőt is az elképzelhetetlenül nagy számok csoportjába: a fákat, ugyanis, mint kiderült, rengeteg van belőlük a bolygónkon.

Persze ennek alapvetően nem kellene ekkora meglepetésnek lennie, csakhogy egészen mostanáig senkinek nem jutott eszébe megszámolni, hogy nagyjából milyen mennyiségről beszélhetünk. Arról volt már szó bőven, hogy a bolygó felületének hány százalékát fedi erdő, az erdőirtásról is vannak számaink. Arról viszont, hogy megközelítőleg hány darab fa létezik ma a Földön, egyáltalán nincsenek. Thomas Crowther, a Yale kutatója most változtatott a helyzeten.

yourbordo/istockphoto.com

A szakértőnek akkor tűnt fel, hogy egyáltalán nincs adat darabszámra a fákat illetően, amikor az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Milliárd Fa Kampányának (Billion Tree Campaign) tagjává vált egy barátja, aki megkérdezte, hogy vajon az egymilliárd fa az a már meglévő famennyiség hány százaléka.

A kutató nem tudott rá válaszolni, de olyan mértékben nem, hogy fogalma sem volt. Az egymilliárd valójában a fatakaró 1 százaléka, vagy a fele – írja a Treehugger. Még az sem volt tiszta, hogy egyáltalán elfér-e egymilliárd fa a rendelkezésre álló földterületeken.

A Milliárd Fa Kampány egyébként szó szerint egymilliárd fa elültetéséről szól, ami a klímaváltozás elleni harcot segítené.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást