Így hangold rá a szervezeted az alvásra

Így hangold rá a szervezeted az alvásra

Címlap / Életmód / Egészség / Így hangold rá a szervezeted az alvásra

Mindegy, hogy álmatlanságban szenvedsz, vagy csak pihentetőbb alvásra vágysz, rengeteg olyan dolog van, amivel javíthatod a pihenésed minőségét. A házi praktikákat már biztosan ismered – ilyen gyógynövényt szagolj, olyan teát igyál, meleg tej mézzel, forró lábmelegítő – , mi viszont ezúttal olyan ötleteket mondunk, amivel hosszabb távon tudod biztosítani magadnak azt a bizonyos hét-nyolc órát, hogy reggel fittebben és tettre készen ébredhess!

Az alapszabály: semmi elektronika!

A hálószobádnak egy szentélynek kellene lennie, amit csak arra használsz, hogy pihensz és alszol benne.

Sajnos ezt rengetegen nem engedhetjük meg magunknak, az egyszobás lakások ára pedig pontosan az, hogy ott alszol, ahol egyébként mindennapjaidat éled, olvasol, tévézel, edzel, házibulizol.

Itt is tudsz azonban rendet rakni: az elektromos készülékeidet helyezd minél messzebb az ágyadtól, a tévét teljesen kapcsold ki, és igyekezz minden zajt kizárni az utcáról is.

Kapcsold ki a telefonodat – a legtöbb már úgyis olyan, hogy magától bekapcsol, ha beállítod az ébresztőt –  , és szenteld ezt a kis teret csak a nyugalomnak és a csendnek.

Negyed óra csökkentett üzemmódban

Talán nincs olyan dolog a világon, ami jobban ellazít, mint egy lefekvés előtti forró, illatos fürdő.

Mielőtt lefeküdnél, mosd le a sminkedet, engedd meg a kádat, locsolj bele valami finom illatú olajat, és egy jó könyv társaságában felejtsd el egy időre az aznapi bajokat, és azt is, hogy másnap mi vár rád.

Ha képes vagy kicsit kikapcsolni az agyadat és nem pörgetni magad a teendőkön, akkor automatikusan átállsz a pihenőmódra, és könnyebben alszol majd el – ráadásul mélyebben fogsz szuszogni, mintha egy percre sem léptél volna ki a mókuskerékből.

Menj el futni!

Itt az előző tanács ellenkezője: fusd ki magadból a stresszt!

Ha azért nem vagy képes megnyugodni és elaludni, mert folyamatosan pörög az agyad, menj el egy laza kocogásra (haladók esetleg egy tempósabb tízesre), és közben gondold át az aznapi és másnapi teendőket, feladatokat, határidőket, és tervezd meg a következő napodat.

Arra viszont figyelj, hogy amint végeztél, és belépsz a zuhany alá, hogy lemosd az izzadtságot, hagyd abba az agyalást, és hagyd, hogy a stressz elillanjon.

Gondolj arra, hogy már mindent megterveztél, másnap semmi más dolgod nincs, mint követni a futás közben felvázolt napirendi pontokat!

Alakítsd ki a rutinodat!

Zuhany, fogmosás, arcmosás, krémezés, néhány oldal a kedvenc könyvedből, majd alvás.

Ha a tested hozzászokik ahhoz, hogy van egy ehhez hasonló (vagy akár teljesen más) esti rutinod, akkor automatikusan rááll, hogy ilyenkor már meg kell nyugodnia, hiszen végre pihenhet.

Sokat segít az is, ha minden este ugyanabban az időben igyekszel lefeküdni, hiszen így arra programozod magad, hogy gyorsabban és jobban aludj, mintha a szervezetednek folyton találgatnia kellene, hogy mikor kezdjen el „csökkentett üzemmódban” működni.

Ha néha hajnalban alszol el, ne várd el tőle, hogy már este tíztől nyugtató, mély álomba merüljön!

Hanyagold a kávét!

Ilyet tőlem ritkán fogsz olvasni, sőt, még ritkábban tartom be saját magam is, de délután már akkor se igyál kávét, ha nagyon fáradt vagy!

A koffein összezavarja a testedet, és könnyen lehet, hogy még késő este is érezni fogod a hatását akkor is, ha egyébként hozzá vagy szokva a nagyobb adagokhoz.

A kávédat cseréld le rooibos teára, ami képes alkalmazkodni a szervezetedhez – ha álmos vagy, felébreszt, ha este még mindig pörögsz, megnyugtat, és az íze sem utolsó!

Nyugodtan kelj fel!

Ha este nem bírsz elaludni, vagy éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni, ne erőltesd! Ha fekszel az ágyban, és idegeskedsz azon, hogy alvás nélkül mennyire fáradt leszel másnap, semmivel nem jutsz előrébb.

Ha a szervezeted valamiért felébresztett, és nem tudsz rögtön újra álomba merülni, kelj fel, járj egyet a friss levegőn, olvass egy kicsit vagy csinálj bármi olyat, ami nyugodt, de koncentrációt igényel – fesd ki például a körmeidet!

A monoton munkától könnyebben álmosodsz el újra, és ha már érzed, hogy újra nehezülnek a szemhéjaid, bújj vissza az ágyba!

Hidd el, sokkal kevesebb időt töltesz majd így ébren, mintha azon görcsölnél, hogy nem tudsz visszaaludni.

Vezess naplót!

Legtöbben azért nem tudunk elaludni este, mert annyira pörgünk a napi feladatokon, hogy képtelenek vagyunk elengedni azokat a gondolatainkból.

Ha nehezedre esik elfelejteni esténként a mindennapi problémákat, vezess naplót – fogadd meg, hogy ha bebújsz az ágyba, szánsz néhány percet arra, hogy papíron analizálod az aznapi történéseket, és kiírod magadból azt, amin agyalsz.

Hasonlóan hatásos lehet, ha a határidőnaplódat írod meg ilyenkor: vázolj fel másnapra részletes tervet, így nem kell azon kattognod, hogy mi mindent kell majd csinálnod!

Ezek a módszerek viszont csak akkor hatásosak, ha képes vagy kikapcsolni, miután papírra vetetted a teendőidet, és kiírtad magadból az egész napos történéseket – fogadd meg, hogy utána szigorúan csak arra koncentrálsz, hogy minél hamarabb elaludj, és minél édesebbeket álmodj!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást