Állagát tekintve hasonló, mint a répatorta és a banánkenyér, de mégis különlegesebb. Fogyaszthatod reggelire, ebédre desszertként, vagy a délutáni kávéd mellé, például sok vajjal és házi baracklekvárral. Ha pedig halloween bulit is tervezel a hónap végére, akkor ez a finomság lesz a tökéletes ünnepi vendégváró.
Az egészségednek is kedvezel, ha sütőtököt fogyasztasz
Ha nem kifejezetten rajongsz a sütőtökért, ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, különösen azért, mert az egészségedet is támogathatod vele. A sütőtök ugyanis amellett, hogy édeskésen finom, tele van bőrbarát tápanyagokkal, beleértve a C- és E-vitamint, valamint a béta-karotint. Ezek a vitaminok együttesen ráadásul az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát is csökkentik.
A sütőtök béta-karotin tartalmát egyébként már az élénk narancssárga színe is jelzi, ami elfogyasztva A-vitaminná alakul. Ez pedig azért is olyan hasznos, mert több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, míg a sütőtökben jelen lévő C-vitamin elősegíti az immunsejtek aktiválását és növeli a fehérvérsejtek számát.
A sütőtök fogyasztása a szívnek is jót tesz, ugyanis a benne található rostok, a kálium és a C-vitamin is támogatják a szív egészségét. Ha pedig már a rosttartalmáról van szó, fontos kiemelni, hogy lassítja a cukor felszívódását a vérbe, elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, ráadásul a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti.
A béta-karotin mellett többfajta antioxidánst, például alfa-karotint és béta-kriptoxantint is tartalmaz, melyeknek köszönhetően képes semlegesíteni a szabad gyököket, megakadályozva a sejtek károsodását. Több tudományos kísérlet pedig azt is kimutatta, hogy ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a kedvezőtlen napsugárzástól, és többfajta betegség kockázatát is csökkentik.
Ha mindezek után te is úgy érzed, hogy nem lehet több kifogásod a sütőtök ellen, akkor itt az ideje, hogy belevágj ennek az ínycsiklandó sütőtökös kenyérnek az elkészítésébe, amiért te, a vendégeid és az egész családod is garantáltan rajongani fog!
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök
- 500 g liszt (zabpehelyliszt is lehet)
- 1 csomag porélesztő
- 100 ml napraforgóolaj
- 1 db tojássárgája (elhagyható)
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál langyos tej (növényi tej is lehet)
- 1 teáskanál só
- tökmag
- pekándió
- mazsola
Elkészítés:
1. A sütőtököt megmossuk és meghámozzuk, majd a magok eltávolítása után felkockázzuk. Forró vízben addig főzzük, amíg a sütőtök meg nem puhul. Pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Közben a lisztet összekeverjük az élesztővel, a mézzel, a sóval, az olajjal és a tejjel. A tökmagot és a pekándiót egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, és a mazsolával együtt a tésztához adjuk.
3. Belekeverjük a tésztába a sütőtökpürét, és meleg helyen hagyjuk, hogy fél óráig keljen.
4. Előveszünk egy kenyérformát, kivajazzuk, és belekanalazzuk a tésztát. További tíz percig pihentetjük így a tésztát, közben pedig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
5. A tésztát lekenjük tojássárgájával.
5. Alsó-felső sütésen körülbelül 30 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk. Ha a tészta nem ragad, a teteje aranybarna, el is készült.
6. Melegen, vajjal megkenve máris fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!