Az ősz kedvenc sütije: a sütőtökös kenyér, amibe azonnal beleharapnál

Az ősz kedvenc sütije: a sütőtökös kenyér, amibe azonnal beleharapnál

Címlap / Életmód / Receptek / Az ősz kedvenc sütije: a sütőtökös kenyér, amibe azonnal beleharapnál

Az ősz nagy slágere a sütőtök, amit különböző formákban és színárnyalatokban is beszerezhetsz, és legalább ilyen változatosan használhatod fel. Szimplán megsütve is eheted, készíthetsz belőle egy isteni sütőtökkrémlevest, vagy ami még jobb, összedobhatsz egy ízletes és tápanyagokkal teli sütőtökös kenyeret.

VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek

Állagát tekintve hasonló, mint a répatorta és a banánkenyér, de mégis különlegesebb. Fogyaszthatod reggelire, ebédre desszertként, vagy a délutáni kávéd mellé, például sok vajjal és házi baracklekvárral. Ha pedig halloween bulit is tervezel a hónap végére, akkor ez a finomság lesz a tökéletes ünnepi vendégváró.

Az egészségednek is kedvezel, ha sütőtököt fogyasztasz

Ha nem kifejezetten rajongsz a sütőtökért, ezt a receptet akkor is érdemes kipróbálnod, különösen azért, mert az egészségedet is támogathatod vele. A sütőtök ugyanis amellett, hogy édeskésen finom, tele van bőrbarát tápanyagokkal, beleértve a C- és E-vitamint, valamint a béta-karotint. Ezek a vitaminok együttesen ráadásul az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát is csökkentik.

A sütőtök béta-karotin tartalmát egyébként már az élénk narancssárga színe is jelzi, ami elfogyasztva A-vitaminná alakul. Ez pedig azért is olyan hasznos, mert több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy az A-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, míg a sütőtökben jelen lévő C-vitamin elősegíti az immunsejtek aktiválását és növeli a fehérvérsejtek számát.

izhairguns/istockphoto.com

A sütőtök fogyasztása a szívnek is jót tesz, ugyanis a benne található rostok, a kálium és a C-vitamin is támogatják a szív egészségét. Ha pedig már a rosttartalmáról van szó, fontos kiemelni, hogy lassítja a cukor felszívódását a vérbe, elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, ráadásul a vastagbélrák kockázatát is csökkentheti.

A béta-karotin mellett többfajta antioxidánst, például alfa-karotint és béta-kriptoxantint is tartalmaz, melyeknek köszönhetően képes semlegesíteni a szabad gyököket, megakadályozva a sejtek károsodását. Több tudományos kísérlet pedig azt is kimutatta, hogy ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a kedvezőtlen napsugárzástól, és többfajta betegség kockázatát is csökkentik. 

Ha mindezek után te is úgy érzed, hogy nem lehet több kifogásod a sütőtök ellen, akkor itt az ideje, hogy belevágj ennek az ínycsiklandó sütőtökös kenyérnek az elkészítésébe, amiért te, a vendégeid és az egész családod is garantáltan rajongani fog!

Hozzávalók:

  • 300 g sütőtök
  • 500 g liszt (zabpehelyliszt is lehet)
  • 1 csomag porélesztő
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 1 db tojássárgája (elhagyható)
  • 3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál langyos tej (növényi tej is lehet)
  • 1 teáskanál só
  • tökmag
  • pekándió
  • mazsola

Elkészítés:

1. A sütőtököt megmossuk és meghámozzuk, majd a magok eltávolítása után felkockázzuk. Forró vízben addig főzzük, amíg a sütőtök meg nem puhul. Pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. Közben a lisztet összekeverjük az élesztővel, a mézzel, a sóval, az olajjal és a tejjel. A tökmagot és a pekándiót egy serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk, és a mazsolával együtt a tésztához adjuk.

3. Belekeverjük a tésztába a sütőtökpürét, és meleg helyen hagyjuk, hogy fél óráig keljen.

4. Előveszünk egy kenyérformát, kivajazzuk, és belekanalazzuk a tésztát. További tíz percig pihentetjük így a tésztát, közben pedig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

5. A tésztát lekenjük tojássárgájával.

5. Alsó-felső sütésen körülbelül 30 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk. Ha a tészta nem ragad, a teteje aranybarna, el is készült.

6. Melegen, vajjal megkenve máris fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!