Ha ezeket eszed, nagyobb eséllyel emlékszel majd az álmaidra

Ha ezeket eszed, nagyobb eséllyel emlékszel majd az álmaidra

Címlap / Életmód / Egészség / Ha ezeket eszed, nagyobb eséllyel emlékszel majd az álmaidra

Ennek persze evolúciós okai vannak – ahogy a nyomozásom során megtudtam. Azért alszunk rosszul, hogy azonnal meg tudjuk védeni a gyermekünket, ha baj érné, nyomban reagálni tudjunk, ha pl. elakad a légzése. Ami azonban sok szempontból hasznos, az így (lassan hat év távlatában) már kifejezetten megterhelő. Tegyük hozzá azt is, hogy a kislányom bő ötéves koráig borzasztóan rosszul aludt, nagyon sokat fészkelődött, gyakran megriadt az éjszaka. Már éppen ott tartottam, hogy elviszem egy alvásszakértőhöz, mikor rendeződni látszottak a napjaink. Időközben pedig rátaláltam egy csodaszerre is, ami az én nyugodtabb és mélyebb alvásomhoz is érdemben hozzájárult. A véget nem érő éjszakáink már a múlt részét képezik – legalábbis többnyire.

Az említett csodaszer nem más, mint a glicin, egy aminosav, ami számos ételünkben ott bújik, és aminek kivonatát megvásárolhatjuk a bioboltokban. De ne rohanjunk ennyire előre!

Mit vettem észre, mikor kipróbáltam?

A glicin kétélű fegyver volt számomra. Egyrészt érezhetően mélyebb alvást eredményezett, ám nem azt jelenti a használata, hogy senki sem képes felkelteni, mikor alszol. Természetesen én is felébredtem, mikor a kislányom hívott, és éppen itt jött a probléma. A glicin segítségével többet tudtam pihetető mélyalvásban lenni, de nagyon sokszor éppen akkor ébresztett fel a lányom, mikor az álmom közepén jártam.

Ilyenkor nem csak mentálisan, hanem fizikálisan is nehezen szedi össze magát az ember és azt vettem észre, hogy sokkal fáradtabb voltam másnap, mintha nem vettem volna be glicint. Főleg, ha az ébresztés többször is megismétlődött.

Másrészt viszont tudni kell, hogy a glicinnel való alvás esetén 6 óra pihenés 8 órának felel meg, ennyire sokat tud adni a mindennapjainkhoz ez a hasznos kis alapanyag. Én pedig sokszor éreztem úgy, hogy abszolút megéri „kockáztatnom”. 

Végül a kellemetlen éjszakai ébresztések járultak hozzá ahhoz, hogy elkezdtem figyelni az álmaim és a glicin összefüggésére. Azt vettem észre, hogy ha ügyelek a glicinbevitel növelésére a nap folyamán, sokkal nagyobb eséllyel álmodok, illetve emlékszem vissza az álmaimra. A magyarázat persze teljesen logikus, hiszen ha sikerül mélyálomba szenderülni, azaz többször időt tölteni a REM-fázisban, akkor az álmaim száma is növekedni fog. Ebből a szakaszból egy átlagos éjszaka 5-6 ciklus figyelhető meg, úgyhogy bőven van lehetőségünk álmodni és visszaemlékezni álmainkra. 

izhairguns/istockphoto.com

Miben van sok glicin?

A glicint készen, kristályos állagban is megvásárolhatod, ráadásul nem drága alapanyag. Én a növényi verziót veszem, erről tudok nyilatkozni, hogy abszolút működik. Este egy csapott kiskanálnyit kell bevenni az édes ízű (egyébként sokszor cukor helyettesítéseként használt) kivonatból. Amennyiben inkább a természetes formát részesíted előnyben, sok glicin van a diófélékben, a magokban és a zabpehelyben.

glicinforrásnak bizonyulnak a hüvelyesek (főleg a szója és a lencse), a tök- és káposztafélék, a spenót, valamint a banán. 

Úgyhogy, ha egy könnyed és tartalmas étrendet állítasz össze, koncentrálva arra, hogy az említetteket a nap második felében is a tányérodra tedd, akkor jó eséllyel mesterséges pótlás nélkül is elősegítheted az álmodást. Azonban, ha tennél egy próbát, akkor alig 1-2 gramm glicin is elegendő ahhoz, hogy mélyebben, jobban aludj, és nagyobb eséllyel emlékezz az álmaidra. 

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!