A gyümölcsök és a zöldségek roppant egészségesek. A legtöbbünkre igaz, hogy többet kellene fogyasztanunk belőle, de az sem mindegy, hogyan tesszük. Függetlenül attól, hogy éppen sütni, főzni szeretnél, esetleg csak beleharapnál egy adott friss gyümölcsbe vagy zöldségbe, fontos, hogy megmosd. Ez bizonyos élelmiszerek tekintetében teljesen egyértelmű, míg másokat meghámozunk, és ezután olykor nem is gondolunk arra, hogy veszélyes is lehet, ha nem mossuk meg.
Emlékszem, amikor a koronavírus-járvány kezdetén édesanyám bármilyen élelmiszert hozott haza a boltokból vagy akár a piacról, az első dolga az volt, hogy még a csomagolásukat is alaposan letisztítsa. Emberek milliói tettek így világszerte, mióta viszont ismét más problémákra került nagyobb hangsúly - gondoljunk csak például az egyre növekvő élelmiszer- és energiaárakra - sokan újra hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, mennyire fontosak bizonyos higiéniai lépések, még akkor is, ha nem is tűnnek olyan kézenfekvőnek.
Sok piacon, de még az élelmiszerboltokban is gyakran találhatunk olyan gombákat, amelyek még tele vannak porral és egyéb szennyeződésekkel. Ugyanakkor előre csomagolt, akár felszeletelt változatokat is kaphatunk, egy azonban egészen biztos, hogy közös bennük. Ha már hámozott vagy mi tisztogattuk meg, akkor is fontos, hogy mossuk át alaposan, folyó vízben, mielőtt még bármilyen ételbe kerülne. Ha pedig még ezután is szennyeződéseket észlelünk rajta, forraljuk fel vízben, vegyük ki, és csak azután főzzünk vele.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!