A gyümölcsök és a zöldségek roppant egészségesek. A legtöbbünkre igaz, hogy többet kellene fogyasztanunk belőle, de az sem mindegy, hogyan tesszük. Függetlenül attól, hogy éppen sütni, főzni szeretnél, esetleg csak beleharapnál egy adott friss gyümölcsbe vagy zöldségbe, fontos, hogy megmosd. Ez bizonyos élelmiszerek tekintetében teljesen egyértelmű, míg másokat meghámozunk, és ezután olykor nem is gondolunk arra, hogy veszélyes is lehet, ha nem mossuk meg.
Emlékszem, amikor a koronavírus-járvány kezdetén édesanyám bármilyen élelmiszert hozott haza a boltokból vagy akár a piacról, az első dolga az volt, hogy még a csomagolásukat is alaposan letisztítsa. Emberek milliói tettek így világszerte, mióta viszont ismét más problémákra került nagyobb hangsúly - gondoljunk csak például az egyre növekvő élelmiszer- és energiaárakra - sokan újra hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, mennyire fontosak bizonyos higiéniai lépések, még akkor is, ha nem is tűnnek olyan kézenfekvőnek.
Teljesen jogos a mondás, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”, de csak akkor, ha az a bizonyos alma alaposan meg lett mosva. Az alma ugyanis bármennyire is egészséges, sok esetben növényvédő szerekkel kezelik, de még a bio almákon is lehetnek különféle szennyeződések, még akkor is, ha egyenesen a kertünkből érkeznek. Így ha te sem szeretnéd megkockáztatni, hogy rosszul legyél tőle, akkor akár megpucolod, akár nem, a fogyasztása vagy a felhasználása előtti utolsó lépés az legyen, hogy alaposan megmosod folyó vízben.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!