Életmód / Egészség / Lélek

Gyors hétköznapi tippek a mentális egészségedért

A tudati egyensúly megtartása olykor lehetetlennek tűnik a mindennapok sodrásában, mégis léteznek olyan egyszerű praktikák, amelyeknek a bevetésével nagyon sokat tehetsz magadért. Tudtad például, hogy a B12-vitamin segít legyőzni a depressziót, vagy hogy a levendula szimatolásának mérhetően pozitív hatása van? Íme, hét egyszerű mód a mentális egészséged javítására!

Sétálj a szabadban!

Hagyd ki az edzést, ma inkább sétálj vagy fuss egyet odakint! Bár a mozgás minden formája kitűnően hat a tudatodra, valamennyi közül egy kellemes séta, esetleg kocogás a leghatékonyabb. 

Kutatások bizonyítják, hogy „vitalitást, lelkesedést, élvezetet és jobb önértékelést” eredményez az effajta szabadtéri móka, hiszen a napfény jelentette D-vitamin mellett számos impulzus éri a tudatodat.

Szedj B12-vitamint!

Számtalanszor hallhattad már, milyen fontos a vitaminpótlást. De a B12-vitamin konkrét előnyeiről is tudtál? Tudományosan alátámasztott tény, hogy a hiánya sajnos depresszióhoz, szorongáshoz, paranoiához és egyéb mentális problémákhoz vezethet. 

Természetes körülmények között a tojás, a baromfihús és a tejtermékek tartalmazzák, de táplálék-kiegészítő szedését is megfontolhatod.

Tűzz ki kisebb célokat!

Az egyszerű, pontosan meghatározott célok fantasztikus sikerélményt nyújtanak. Ha például le szeretnél szokni a dohányzásról, akkor ne csak elméletben állapítsd meg, hogy hát igen, abba kellene hagynod! 

Inkább írd le egy papírra vagy a telefonod emlékeztetői közé, hogy „a következő három hétben mindennap egy szállal kevesebbet fogok szívni”. Legyél konkrét, és ne fukarkodj az önjutalmazással siker esetén!

Hallgass lassú, nyugtató zenét!

A tudósok kimutatták, hogy az olyan klasszikus remekművek, mint Pachelbel D-dúr kánonja „kisimítják” a tudatot, illetve csillapítják a szorongást. 

Amennyiben nem rajongsz a komolyzenéért, a pop is tökéletesen megteszi – csak válassz lassú, kellemes dalt, aminek a szövegéhez is pozitív asszociációt társítasz!

Vesd be a levendulát!

Csöppents egy kis levendulaolajat a párnádra! Ez a természetes illóolaj javítja az alvás minőségét, segít a teljes alvásciklusok elérésében, valamint az inszomnia leküzdésében. 

Ha nem szeretnéd a párnádra tenni, tea formában is megteszi, amit lefekvés előtt a legcélszerűbb elkortyolni. Ha lehet, ne tegyél bele se cukrot, se édesítőt – így is nagyon finom!

Költs másra!

Megvan az a szuper érzés, amikor megtalálod valakinek a tökéletes ajándékot? Na, akkor igazán és önzetlenül boldog vagy! 

Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik más számára vásárolnak valamit, boldogabbnak érzik magukat aznap. Ráadásul nem is kell csődbe menned a cél érdekében: már néhány száz forinttal is csodát tehetsz!

Meditálj!

A tudatos meditáció elősegíti az agy érzelemszabályozási képességének egyensúlyát, ennélfogva hatékony és békés fegyver a depresszió, a szorongás, a stressz, az álmatlanság és a többi mentális probléma ellen. Kezdd 3-5 perces meditációval, aminek a során egyszerűen kényelembe helyezed magad, és megpróbálod elcsendesíteni a gondolataidat, érzéseidet!
Neked van valami bevált praktikád az instant egyensúlyteremtéshez? Oszd meg velünk kommentben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást