Sajnos még mindig nincs olyan csodaszer, ami azonnal eltüntetné az összes egészségtelen felesleget az ember testéről. Vannak azonban olyan alapvető élelmiszerek, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet megfelelően működtesse a zsírégető folyamatait.
Bár ezek szó szerint nem olvasztják le rólunk a zsírt, hanem a testünknek segítenek minél hatékonyabban és jobban felhasználni azt. Szerencsére a tudomány szerint erre legalkalmasabb fűszer valószínűleg mindenki kamrájában, szekrényében megtalálható: a fahéj az igazi szuperhős, ha zsírégetésről van szó.
Igazi zsírbombázó fűszer
A legfrissebb kutatás a fahéjjal kapcsolatban nagyon ígéretesnek bizonyult. A Clinical Nutrition tudományos folyóiratban található tanulmány szerint hozzájárul a túlsúly elleni harchoz, ha minden nap fahéjjal egészíti ki valaki az étrendjét. A kutatás egy metaanalízis, ami azt jelenti, hogy korábbi tanulmányokat vizsgál meg, és az addigi tapasztalatokat elemzi.
Ehhez a tanulmányhoz összesen 12 kutatást válogattak be aszerint, hogy módszertanilag melyek voltak a legmegfelelőbbek tudományos konklúzió levonásához. A 786 felnőtt bevonásával készült metaanalízisből az derült ki, hogy ha valaki minden nap fogyaszt fahéjat, az pozitív hatással van a súlyra, a testtömeg-indexre, a derék körméretére, valamint a zsírmennyiségre is. A metaanalízis során a szakértők azt találták, hogy a pozitív változásokhoz legalább 12 hétig kell fahéjat fogyasztani.
Közvetlenül a zsírsejtekre van hatással
Egy 2017-es kutatás is rájött már, hogy az úgynevezett cinnamaldehid, vagyis a fahéj egyik fő alkotórésze közvetlenül a zsírsejtekre hat, és termogenezisre készteti őket. Hogy ez mit jelent pontosan? Ahogy a termogenezis elindul, a zsírsejtek energiát égetnek.
A tápanyagoknak a termikus hatása eltérő, a fehérjének van a legnagyobb, a szénhidrátoknak közepes, a zsíroknak a legkisebb termikus hatása. A szervezetünk termogenezisén ronthatunk is, ha olyan diétákat követünk, amelyek alacsony szénhidrát- és fehérjebevitelre késztetnek minket, méghozzá magas zsírtartalom mellett. Vagy egész egyszerűen, amikor alacsony napi kalória-bevitelünk és ezáltal kevesebb hőt termelünk, és testünk hőmérséklete lecsökken. Ekkor kevesebb kalóriát égetünk el.
A fahéj pontosan az ellenkezőjét teszi: felpörgeti a termogenezist, hogy a szervezet minél több energiát égessen, ezzel pedig minél több zsírt is használjon fel.
De nemcsak ezért érdemes fahéjat fogyasztani. A Journal of Food Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fűszer prebiotikumként is viselkedik, ami azt jelenti, hogy segíti a hasznos baktériumok fennmaradását a gyomrodban.
A Journal of the Endocrine Society tudományos folyóiratban pedig arról számoltak be kutatók, hogy a fahéj segíti a vércukorszint kiegyenlítését prediabetikus állapotban, és lassítja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A fahéjat szerencsére sokféleképpen beépítheted a mindennapi ételeidbe. A reggeli zabkásádtól kezdve a kávén át a süteményekig bármibe teheted, aminek megbolondítanád egy kicsit az ízét. Ha esetleg nem szereted a fahéjat, kiegészítőként is szedheted, de a természetes változat mindig szerencsésebb, hiszen könnyebben hasznosítja a szervezeted.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
2 hozzászólás
janika
2021.04.26., 19:12a csarrán is ijen merha a csarán leverét megrákjul napogig nemeszünk utánna
bisztos ami bisztos a háccsó kilyáratot is mekel tömnbi csaránal és akor fogyik rendessen azember
gexi
2023.06.07., 15:28Évek óta iszom fahéjjal a kávét,semmi hatást nem tapasztaltam.Ugyanúgy hatástalan,mint pl. az almaecet.