Hozzávalók 6 személyre
6 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
6 (1kg) lila hagyma, vékonyra szeletelve
2 teáskanál barna cukor
2 evőkanál fehér liszt
4 csésze marhahús(csontból) leves
Sajtos pirítós
12 szelet bagett, kb. 1.5 cm vastagság
olívaolaj
1 gerezd fokhagyma, kettévágva
1 csésze reszelt jó minőségű sajt
Elkészítés
1. Forrósítsuk fel a vajat és olajat egy lábasban. Adjuk hozzá a hagymát és egy kiskanál sót. Főzzük fedő nélkül, gyakori kevergetés mellett 45 – 50 percet, vagy ameddig a hagyma már jól megpuhult. Keverjük hozzá a cukrot és főzzük tovább kb. 10 percig, ameddig a hagyma karamellizálódik.
2. Adjuk hozzá a lisztet és kevergessük 2 percet. Adjuk hozzá a húslevet és 2 csésze vizet. Vegyük le a hőmérsékletet, és fedő nélkül főzzük 15 percig amíg az ízek összefőnek. Aki a krémlevesek híve, a levest turmixba teheti, érdemes viszont néhány hagyma-darabot meghagyni.
3. A sajtos pirítóshoz forrósítsuk 180°C-ra a sütőt. Vékonyan kenjük be a szeletek mindkét oldalát az olívaolajjal. Dörzsöljük a fokhagymát a szeletek mindkét oldalára. Tegyük be a sütőbe és kb. 10-12 perc múlva szórjuk a sajtot a kenyerekre és süssük további 3 percet, ameddig aranyszínű nem lesz.
4. Tálalhatjuk a levest, hintsük meg frissen őrölt borssal majd a tetejére helyezhetünk pirítóst.
Jó étvágyat kívánunk!