Fokhagyma, a multifunkcionális fűszernövény

Fokhagyma, a multifunkcionális fűszernövény

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Fokhagyma, a multifunkcionális fűszernövény

Kevés ember van, aki ne tartana otthon ebből a jellegzetes ízű és illatú növényből. Több nemzeti konyha fő hozzávalója, amit nem is bánunk, hiszen amennyire kellemetlen a szaga, olyannyira egészséges. Lássuk, mi mindenben tud segítséget nyújtani nekünk!

Fontos összetevők

A fokhagyma egy igazi tápanyagbomba, ugyanis kevés olyan növény van, amely annyira nagy mennyiségben tartalmazna a szervezet számára jótékony hatású anyagokat, mint a fent említett zöldség.
A jellegzetes szagát a kéntartalmú allicin adja, mely szinte az egész testünkre pozitív hatást fejt ki.  Emellett C-vitamin, szelén, vas, valamint jód tartalma is igen jelentős.

Immunerősítő

A fokhagymát a legtöbben immunerősítés céljából fogyasztják. Megfázás és nátha esetén az egyik legjobb orvosság, de csak akkor, ha elegendő mennyiségűt fogyasztunk belőle ( ez napi kb. 6 gerezd).
Több formájában is magunkhoz vehetjük, kaphatjuk táplálék kiegészítőként, ízesíthetjük vele ételeinket, azonban ha maximálisan ki szeretnénk élvezni jótékony hatásait, akkor bizony önmagába fogyasszuk! Tudd, kissé irritálhatja a nyálkahártyádat, ezért minden falatod pár korty vízzel öblíts le!

Torokfájás ellen

Ősszel a legtöbb ember életét megkeseríti a szűnni nem akaró torokfájás. Ennek megelőzésére, illetve kezelésére szintén megoldást nyújthat a fokhagyma, ugyanis remek baktérium, vírus, gombaölő hírében áll.
Nyomd bele egy kupica cirtomlébe, és gyorsan hörpintsd fel! Meglátod, ezzel a módszerrel pár nap alatt búcsút inthetsz a fájdalomnak!

Szívbarát fűszernövény

A fokhagyma erősen ajánlott azoknak, akik szívpanaszokkal küzdenek. Segítségével a pulzusszám mérséklődik, a szívgörcsök megszűnnek, így sokkal több oxigénhez jut hozzá a szerv.
Több kutatás is megállapította, hogy azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, ott lényegesen kisebb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma.
Ehhez azonban ismét fontos hozzátenni, hogy ez csakis akkor igaz, ha elegendő mennyiséget feldolgozatlan állapotban veszünk magunkhoz

Koleszterincsökkentő

Szívvédő hatását segíti az a tulajdonsága is, hogy eredményesen veszi fel a harcot a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben, miközben növeli a „jó” koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben. Emellett feloldja a zsírlerakódásokat is, így csökkenti a vérrögképződést is.

Értágító hatás

A fokhagyma nem csak a szívre, de az egész keringési rendszerre is hatással van. Mint már említettük, csökkenti a zsír mennyiségét a vérben, ezen kívül tágítja és tisztítja az ereket.
A citromos- fokhagymás kúra ebben az esetben is segítségünkre lehet, azonban tudni kell, hogy csakis akkor használ, ha többszöri kúrában alkalmazzuk! 

Méregtelenít

Szinte nincs is olyan ember a világon, akire ne férne rá bizonyos időközönként egy alapos méregtelenítő kúra. Sajnos napjainkban lehetetlen kivédeni azt, hogy káros anyagokat vegyünk magunkhoz, így a méreganyagok felgyülemlenek, ami sokszor betegségeket okoz.
Ezért muszáj külön odafigyelnünk arra, hogy a lerakódott salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetünket. Erre nagyszerű megoldást kínálnak a hagymafélék, de legfőképp a fokhagyma.

Bélbántalmakra

Bármiből is adódik a bélbántalmunk ( gomba, féreg, túlevés, savas környezet, fertőzés), a fokhagyma minden esetben csillapítja a fájdalmat és fertőtlenítő, immunerősítő hatásának köszönhetően megszünteti a kiváltó problémát. Sőt, egyes elméletek szerint csökkenti a vastagbél-és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is.
Ne törődj azzal, hogy egy kis ideig megmarad a fokhagyma jellegzetes szaga. Különböző módszerekkel elnyomható, így amit nyersz, az a hosszú, egészséges élet!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást