Kevés ember van, aki ne tartana otthon ebből a jellegzetes ízű és illatú növényből. Több nemzeti konyha fő hozzávalója, amit nem is bánunk, hiszen amennyire kellemetlen a szaga, olyannyira egészséges. Lássuk, mi mindenben tud segítséget nyújtani nekünk!
Fontos összetevők
A fokhagyma egy igazi tápanyagbomba, ugyanis kevés olyan növény van, amely annyira nagy mennyiségben tartalmazna a szervezet számára jótékony hatású anyagokat, mint a fent említett zöldség.
A jellegzetes szagát a kéntartalmú allicin adja, mely szinte az egész testünkre pozitív hatást fejt ki. Emellett C-vitamin, szelén, vas, valamint jód tartalma is igen jelentős.
A jellegzetes szagát a kéntartalmú allicin adja, mely szinte az egész testünkre pozitív hatást fejt ki. Emellett C-vitamin, szelén, vas, valamint jód tartalma is igen jelentős.
Immunerősítő
A fokhagymát a legtöbben immunerősítés céljából fogyasztják. Megfázás és nátha esetén az egyik legjobb orvosság, de csak akkor, ha elegendő mennyiségűt fogyasztunk belőle ( ez napi kb. 6 gerezd).
Több formájában is magunkhoz vehetjük, kaphatjuk táplálék kiegészítőként, ízesíthetjük vele ételeinket, azonban ha maximálisan ki szeretnénk élvezni jótékony hatásait, akkor bizony önmagába fogyasszuk! Tudd, kissé irritálhatja a nyálkahártyádat, ezért minden falatod pár korty vízzel öblíts le!
Több formájában is magunkhoz vehetjük, kaphatjuk táplálék kiegészítőként, ízesíthetjük vele ételeinket, azonban ha maximálisan ki szeretnénk élvezni jótékony hatásait, akkor bizony önmagába fogyasszuk! Tudd, kissé irritálhatja a nyálkahártyádat, ezért minden falatod pár korty vízzel öblíts le!
Torokfájás ellen
Ősszel a legtöbb ember életét megkeseríti a szűnni nem akaró torokfájás. Ennek megelőzésére, illetve kezelésére szintén megoldást nyújthat a fokhagyma, ugyanis remek baktérium, vírus, gombaölő hírében áll.
Nyomd bele egy kupica cirtomlébe, és gyorsan hörpintsd fel! Meglátod, ezzel a módszerrel pár nap alatt búcsút inthetsz a fájdalomnak!
Nyomd bele egy kupica cirtomlébe, és gyorsan hörpintsd fel! Meglátod, ezzel a módszerrel pár nap alatt búcsút inthetsz a fájdalomnak!
Szívbarát fűszernövény
A fokhagyma erősen ajánlott azoknak, akik szívpanaszokkal küzdenek. Segítségével a pulzusszám mérséklődik, a szívgörcsök megszűnnek, így sokkal több oxigénhez jut hozzá a szerv.
Több kutatás is megállapította, hogy azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, ott lényegesen kisebb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. Ehhez azonban ismét fontos hozzátenni, hogy ez csakis akkor igaz, ha elegendő mennyiséget feldolgozatlan állapotban veszünk magunkhoz
Több kutatás is megállapította, hogy azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, ott lényegesen kisebb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. Ehhez azonban ismét fontos hozzátenni, hogy ez csakis akkor igaz, ha elegendő mennyiséget feldolgozatlan állapotban veszünk magunkhoz
Koleszterincsökkentő
Szívvédő hatását segíti az a tulajdonsága is, hogy eredményesen veszi fel a harcot a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben, miközben növeli a „jó” koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben. Emellett feloldja a zsírlerakódásokat is, így csökkenti a vérrögképződést is.
Értágító hatás
A fokhagyma nem csak a szívre, de az egész keringési rendszerre is hatással van. Mint már említettük, csökkenti a zsír mennyiségét a vérben, ezen kívül tágítja és tisztítja az ereket.
A citromos- fokhagymás kúra ebben az esetben is segítségünkre lehet, azonban tudni kell, hogy csakis akkor használ, ha többszöri kúrában alkalmazzuk!
A citromos- fokhagymás kúra ebben az esetben is segítségünkre lehet, azonban tudni kell, hogy csakis akkor használ, ha többszöri kúrában alkalmazzuk!
Méregtelenít
Szinte nincs is olyan ember a világon, akire ne férne rá bizonyos időközönként egy alapos méregtelenítő kúra. Sajnos napjainkban lehetetlen kivédeni azt, hogy káros anyagokat vegyünk magunkhoz, így a méreganyagok felgyülemlenek, ami sokszor betegségeket okoz.
Ezért muszáj külön odafigyelnünk arra, hogy a lerakódott salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetünket. Erre nagyszerű megoldást kínálnak a hagymafélék, de legfőképp a fokhagyma.
Ezért muszáj külön odafigyelnünk arra, hogy a lerakódott salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetünket. Erre nagyszerű megoldást kínálnak a hagymafélék, de legfőképp a fokhagyma.
Bélbántalmakra
Bármiből is adódik a bélbántalmunk ( gomba, féreg, túlevés, savas környezet, fertőzés), a fokhagyma minden esetben csillapítja a fájdalmat és fertőtlenítő, immunerősítő hatásának köszönhetően megszünteti a kiváltó problémát. Sőt, egyes elméletek szerint csökkenti a vastagbél-és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is.
Ne törődj azzal, hogy egy kis ideig megmarad a fokhagyma jellegzetes szaga. Különböző módszerekkel elnyomható, így amit nyersz, az a hosszú, egészséges élet!