Szerelem / Esküvő

Ez a feladatod, ha esküvői tanú vagy

Házaspár

A legfontosabb feladat

Minden esküvőn– függetlenül attól, hogy az kicsi, vagy nagy – a legfontosabb feladatod, hogy aláírd az anyakönyvet. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, az adataidat le kell adnod a szertartás előtt, ezért nagyon fontos, hogy a személyid és a lakcímkártyád nálad legyen.

Ezt követően a felek összeadása során végig a pár mellett, vagy mögött kell lenned, s amikor szólítanak, alá kell írnod a könyvet, ezzel is hitelesítve a házasságot. Templomi esküvő során a legtöbbször a tanúnak kell tartania a feszületet, amire az ifjú pár tagjai esküsznek, ne érjen váratlan meglepetésként, ha a kezedbe nyomják a keresztet.

A lánybúcsú szervezése

Alaphangon a tanú feladata az is, hogy megszervezze a lánybúcsút, de legalábbis nagyon aktívan kivegye belőle a részét. Már jóval a nagy esemény előtt fel kell venned a kapcsolatot a lánybúcsú tagjaival, és közösen ki kell agyalnotok a program menetét.

Egyáltalán nem baj, ha nem mindért te vállalod a felelősséget, de a te kezedben kell összefutnia a szálaknak, és neked kell mindenre rábólintanod, hogy az ara tökéletes bulival búcsúzhasson a leányévektől.

Miben kell még segédkezned?

Egy tanúnak fontos feladata, hogy mindig készenlétben kell állnia. Lényeges, hogy az esküvőt magát nem te szervezed, legfeljebb a véleményedet mondhatod el, de a jegyespár engedélye nélkül konkrét lépéseket nem tehetsz. Azonban ha a menyasszony segítséget kér, akkor kötelességed a rendelkezésére állni.

Ez lehet csupán egy kérdés, hogy milyen virág kerüljön az asztalra, de az is előfordulhat, hogy megbíz az esküvői meghívók megtervezésével. Neked segédkezned kell, de ez biztos nem is esik majd nehezedre, hanem örömmel vállalsz át néhány pluszfeladatot.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Néhány extra feladat

A legtöbb menyasszony a tanút viszi magával a ruha kiválasztására, ami nagyon izgalmas és különleges feladat is egyben. A nagy alkalomra feltétlenül szabaddá kell tenned magadat, hiszen a ruha milyensége az egész estét meghatározza.

Az esküvő alatt a hagyomány szerint neked kell megakadályoznod, hogy a menyasszonyt elrabolják, de ezt nem kell véresen komolyan venni, hiszen a szöktetést a legtöbb ara nagyon is élvezi.

A gyűrű és a köszöntő

Az előbbieknél is fontosabb feladat, hogy a tanúnak kell vigyázni a gyűrűpárra egészen addig, amíg azok fel nem kerülnek az ujjakra. Ezt a legtöbb alkalommal a vőlegény tanúja intézi, vagy egy külön kijelölt gyűrűhordozó, de azért nem árt, ha rákérdezel a menetrendre. Emellett hasonlóan lényeges a köszöntőmondás, amit ugyancsak érdemes egyeztetned a másik tanúval, elegendő, ha egyikőtök mond néhány szép szót.

A köszöntőre a vacsora előtt szokott sor kerülni, de ezzel kapcsolatosan a vőféllyel kell majd a részleteket lebeszélni. Nagyon fontos, hogy ha te mondod a köszöntőt, ne csak a menyasszonyt, hanem a vőlegényt is belevond a történetbe, és feltétlenül kedves, vidám emléket idézz fel (pl. az első találkozás, félresikerült randi utáni egymásra találás stb. – még véletlenül se említs rossz emléket!).

Az öltözéked

Nagyon fontos megemlítenünk, miként szabad felöltöznie egy tanúnak. Mindenképpen nagyon elegánsnak, csinosnak kell lenned, te is bátran elmehetsz sminkeshez, fodrászhoz.

Ugyanakkor rettentően fontos, hogy nem nyomhatod el a menyasszonyt: nem vehetsz fel túl rövid, vagy kivágott ruhát, és szigorúan tilos a fehér, a piros és a fekete viselése. Ezen felül minden jöhet a színskáláról, de azt is megteheted, hogy a menyasszonnyal egyeztetsz, megkérdezed, milyen lesz a dekoráció alapszíne, hiszen ehhez mérten is válogathatsz a ruhák között.

Olvasd el esküvői öltözködési tanácsainkat itt!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást