Fontos vendég leszel az esküvőn? Öltözködési alapszabályok

Fontos vendég leszel az esküvőn? Öltözködési alapszabályok

Címlap / Stílus / Divat / Fontos vendég leszel az esküvőn? Öltözködési alapszabályok

Egy esküvőn nem csupán a jegyespárnak jut kiemelt figyelem, hiszen a szülők, testvérek, s a tanúk is központi szerephez jutottak. Rájuk ugyancsak vonatkozik néhány fontos öltözködési alapszabály, amit illik és érdemes is betartani. 

Felejtsd el a fehéret

Minden vendég számára aranyszabály, hogy fehéret tilos felvenni, de különösképpen igaz ez a jegyespár közeli hozzátartozóira. Ezen a napon a menyasszony kiváltsága a fehér, s az a legrosszabb, ha a vele egy asztalnál ülők közül még valakin dominál az árnyalat.
A fekete-fehér még csak-csak megengedett, de ilyen ruhánál is jobb, ha a fekete hangsúlyos (ami egyébként a gyász színe, úgyhogy sokak szerint érdemesebb a színskálán máshol keresgélni).

A piros is tiltólistás

Sokan nem foglalkoznak ezzel az aranyszabállyal, pedig teljesen piros ruhát éppúgy illetlenség felvenni, mint a fehéret. Egyrészt nagyon feltűnő árnyalat, másrészt a menyasszonytánc után a menyecske piros ruhát fog magára ölteni, ennél fogva az este alatt ez is az ő színe.
Bár csak néhány órát viseli, neki az a néhány óra is nagyon fontos, közeli családtagnak pláne nem illik elvonni róla a figyelmet egy harsány piros ruhával.

Ne legyél túl feltűnő

A színek mellett a feltűnősködés az, amit egy szeretett családtagnak mindenképpen le kell gyűrnie. Meglehetősen kínos tud lenni, amikor a lakodalom résztvevői nem a menyasszonyra figyelnek, hanem az anyós gigantikus dekoltázsára.
Ez egyébként is roppant zavarba ejtő, nemhogy a közös vacsora, vagy éppen az ugrálós táncok alatt. A többi figyelemfelkeltéssel járó kiegészítőt, ruhadarabot (pl. óriási kalap) is érdemes félretenni egyéb alkalmakra.

Szoknya vagy egyberuha?

Esküvőkre egyértelműen a szoknyát, illetve az egyberuhát javasolják a nők számára, kiemeltképpen a fontos személyeknek. Meg kell adni a módját, hogy egy csinos, de nem túl hivalkodó ruhában jelenjünk meg a fontos alkalmon. Ha a szoknya mellett voksolsz, akkor alapvető, hogy a szabás ne legyen túl rövid, hiszen ez éppúgy tiltólistás, mint az óriási dekoltázs.
Egy szép, elegáns felsőhöz azonban bátran felvehetsz egy fekete ceruzaszoknyát, ez a legtöbb nőnek jótékonyan hat az alakjára és meglehetősen alkalmi viseletnek mondhatjuk. Az egyberuhákat illetően nincs különösebb szabály, természetesen a nagyesélyit kerülni kell, csupán az a lényeg, hogy nem licitálhatod túl a menyasszonyt.

Maradsz a nadrágnál?

Nadrág esetén természetesen fontos, hogy még véletlenül se farmert vegyél fel, az alkalom megkívánja a nemesebb anyagokat és a csinos szabásvonalat.
A nadrágkosztüm nem feltétlenül elvetendő ötlet, ha még véletlenül se vennél fel szoknyát, de ekkor feltétlenül fontos, hogy különleges szabással bíró, hozzád maximálisan passzoló szettet vásárolj.

Akkor mit vegyél fel?

Összegezve nagyon egyszerű, amikre figyelned kell: 
– Ne viselj fehér, fekete, vagy piros ruhát, ezekben a színekben legfeljebb a minta, vagy a kiegészítőid pompázhatnak. 
– Ne öltözd túl a menyasszonyt, az estének nem te vagy a főszereplője, hanem ő.
– Az esküvő nem társkereső, bár nyugodtan ismerkedhetsz, ezt ne úgy tedd, hogy miniszoknyában, kivágott felsőben vonulsz fel.
– Ne vegyél fel hétköznapi, agyonhordott ruhát, ez egy különleges alkalom, tiszteld meg elegáns viselettel.
– Javasolt a magas sarkú is, hiszen ez a legelegánsabb választás, de ha tudod, hogy nem bírod végigállni benne az estét, akkor a váltócipődet is úgy igazítsd, hogy passzoljon a szettedhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást