Ez lehet az oka, ha te sem szívesen iszol vizet

Ez lehet az oka, ha te sem szívesen iszol vizet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez lehet az oka, ha te sem szívesen iszol vizet

Tudományos oka lehet annak, ha nem szereted a víz ízét

Vannak, akik úgy gondolják, hogy minden víznek ugyanolyan az íze. Ezzel én azóta biztosan nem értek egyet, hogy egy nagyobb vidéki város után évekig a fővárosban éltem, és ott is megkóstoltam a csapvizet. Még egyes kerületekben is másnak tűnt az íze, de az ásványvizekből is a mai napig megvannak a kedvenceim. Mostanra pedig már azt is tudom, tudományos oka lehet annak, ha míg van, akinek minden víz egyformának tűnik, addig másnak kifejezetten egy-egy márka terméke vagy település vize érződik másnak.

Mi adja a víz ízét?

Bár alapvetően az is ellentmondásosnak tűnhet, hogy a víznek van íze – gondoljunk csak arra, hogy például főzés közben is aligha vehetünk ki bármilyen plusz ízt csupán abból adódóan, ha víz kerül egy ételbe – valójában igenis van. A víz ugyanis több ásványi anyagot (például kalciumot, nátriumot és foszfort) és különféle vegyületeket is tartalmazhat. Ezektől pedig egy-egy palack vagy pohár ízét másnak érezhetjük.

Ezeknek az ízét sokan egyáltalán nem is veszik észre, mások azonban még arra is képesek, hogy határozottan kiérezzék azokat, sőt akár azt is, mikor mi van jelen a vízben.

Egy 2013-as spanyol tanulmány például kifejezetten azt vizsgálta, hogyan hatnak az ásványi anyagok a palackozott vizek és a csapvíz ízére. A kutatásban résztvevő alanyok, akik képzett szakértők voltak, először húsz kereskedelmi forgalomban kapható palackozott ásványvíz mintát, majd huszonöt ivóvíz- és palackozott vízmintát kóstoltak meg. 0-tól (legrosszabb íz) 10-ig (legjobb íz) terjedő skálán értékelték azok ízét. Ennek alapján arra jutottak, hogy a szulfátok, a kalcium, a magnézium és a bikarbonát képes legjobban befolyásolni a víz ízét. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a víznek nemcsak, hogy van íze, de meglehetősen különböző is lehet.

seb_ra/istockphoto.com

Melyiket érezzük a legjobbnak?

Az említett spanyol tanulmány azt is megállapította, hogy azokat a palackozott vagy csapvízmintákat érezték jobbnak a kísérletben résztvevő alanyok, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaztak bikarbonátot, szulfátot, kalciumot és magnéziumot, emellett pedig lúgosabbak voltak. A legkevésbé ízletesnek pedig a magasabb nátrium- kálium- és kloridtartalmú minták bizonyultak. Némi klór jelenléte pedig ugyan az ízek szerinti osztályozást nem befolyásolta, de abban segített, hogy a résztvevők különbséget tudjanak tenni a palackozott ásványvizek és a csapvízminták között. Vagyis ezek lehetnek azok az összetevők, amelyek alapján mi is jónak vagy számunkra nem megfelelőnek érzünk egy pohár vizet.

Természetesen a víz összetétele mellett az ízlelőbimbóinknak is fontos szerepe van abban, hogy miért szeretjük jobban az egyik típusú vizet, mint a másikat, vagy éppen legszívesebben csak ízesítve innánk meg.

Méghozzá a tudomány jelenlegi állása szerint azért, mert a nyelvünk öt alapvető ízt érzékel (édes, sós, savanyú, keserű és umami). Attól függően, hogy mennyire érzékeny, aktiválhatja a savanyú ízt érzékelő receptorainkat emiatt érezhetjük másnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást