Ha visszagondolok arra, hogy melyik sorozatot szerettem a legjobban tinédzser koromban, egyértelműen a Monk – A flúgos nyomozó jut eszembe, talán pont azért, mert minden egyes részében olyan különlegesen oldotta meg az aktuális bűnügyet, mint amilyen ő maga. A megannyi fóbiája és különleges szokásai közé tartozott az is, hogy kizárólag egy bizonyos márka ásványvizéből volt hajlandó inni, még akkor is, amikor a kiszáradás fenyegette. De vajon tényleg lehet, hogy annyira másnak érezte azt a vizet? Na és az miért lehet, ha mi csak egy bizonyos fajta vizet iszunk szívesen, vagy inkább csak más folyadékot fogyasztanánk?
Tudományos oka lehet annak, ha nem szereted a víz ízét
Vannak, akik úgy gondolják, hogy minden víznek ugyanolyan az íze. Ezzel én azóta biztosan nem értek egyet, hogy egy nagyobb vidéki város után évekig a fővárosban éltem, és ott is megkóstoltam a csapvizet. Még egyes kerületekben is másnak tűnt az íze, de az ásványvizekből is a mai napig megvannak a kedvenceim. Mostanra pedig már azt is tudom, tudományos oka lehet annak, ha míg van, akinek minden víz egyformának tűnik, addig másnak kifejezetten egy-egy márka terméke vagy település vize érződik másnak.
Mi adja a víz ízét?
Bár alapvetően az is ellentmondásosnak tűnhet, hogy a víznek van íze – gondoljunk csak arra, hogy például főzés közben is aligha vehetünk ki bármilyen plusz ízt csupán abból adódóan, ha víz kerül egy ételbe – valójában igenis van. A víz ugyanis több ásványi anyagot (például kalciumot, nátriumot és foszfort) és különféle vegyületeket is tartalmazhat. Ezektől pedig egy-egy palack vagy pohár ízét másnak érezhetjük.
Egy 2013-as spanyol tanulmány például kifejezetten azt vizsgálta, hogyan hatnak az ásványi anyagok a palackozott vizek és a csapvíz ízére. A kutatásban résztvevő alanyok, akik képzett szakértők voltak, először húsz kereskedelmi forgalomban kapható palackozott ásványvíz mintát, majd huszonöt ivóvíz- és palackozott vízmintát kóstoltak meg. 0-tól (legrosszabb íz) 10-ig (legjobb íz) terjedő skálán értékelték azok ízét. Ennek alapján arra jutottak, hogy a szulfátok, a kalcium, a magnézium és a bikarbonát képes legjobban befolyásolni a víz ízét. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a víznek nemcsak, hogy van íze, de meglehetősen különböző is lehet.
Melyiket érezzük a legjobbnak?
Az említett spanyol tanulmány azt is megállapította, hogy azokat a palackozott vagy csapvízmintákat érezték jobbnak a kísérletben résztvevő alanyok, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaztak bikarbonátot, szulfátot, kalciumot és magnéziumot, emellett pedig lúgosabbak voltak. A legkevésbé ízletesnek pedig a magasabb nátrium- kálium- és kloridtartalmú minták bizonyultak. Némi klór jelenléte pedig ugyan az ízek szerinti osztályozást nem befolyásolta, de abban segített, hogy a résztvevők különbséget tudjanak tenni a palackozott ásványvizek és a csapvízminták között. Vagyis ezek lehetnek azok az összetevők, amelyek alapján mi is jónak vagy számunkra nem megfelelőnek érzünk egy pohár vizet.
Méghozzá a tudomány jelenlegi állása szerint azért, mert a nyelvünk öt alapvető ízt érzékel (édes, sós, savanyú, keserű és umami). Attól függően, hogy mennyire érzékeny, aktiválhatja a savanyú ízt érzékelő receptorainkat emiatt érezhetjük másnak.