Egészség / Életmód

Ezért fontos, hogy a kardió mellett súlyt is emelj

Ezért fontos, hogy a kardió mellett súlyt is emelj

Amikor elkezdtem egészségesen élni, mást sem csináltam, csak futkároztam – lementek a felesleges kilók, és jól éreztem magam, de korántsem azt láttam a tükörben, amit szerettem volna, arról nem is beszélve, hogy nem éreztem magam erősnek, maximum kitartónak. Nagyon féltem a súlyoktól én is, azt hittem, hogy túl izmos leszek tőlük (könnyen jön fel rám az izom, és nehezen megy a zsír sajnos), ezért évekig békén is hagytam őket. Aztán beleszerettem a crossfitbe, és rájöttem, hogy igaza van annak a sok szakembernek, aki azt vallja, hogy kardió mellett muszáj izmot is építeni.

Súlyzós edzés hatására az izmokban először apró mikroszakadások keletkeznek, amelyek később, amikor pihensz, „összeforrnak”, és erősebb, nagyobb izmokként élednek újjá.

Ahhoz, hogy az izmok regenerálódjanak, megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre van szükség. Ez a körforgás az alapja annak, hogy a súlyemelés mellett hogyan lehet szép, tónusos izmokat összeszedni. Mi, nők híján vagyunk azoknak a hormonoknak, amelyek a férfiaknál a nagyobb izomtömeg-növekedést generálják – ha egy nő nagyon izmos akar lenni, sokkal többet kell dolgoznia rajta, mint egy férfinek, és úgy is kell ennie.

De miért is jó az, ha izmosabbak vagyunk, és a kardión kívül az izomcsoportok fejlesztésére is odafigyelünk?

ufabizphotos/depositphotos.com

Többet fogsz fogyni

Ha nagyobb az izomtömeged, az alapanyagcseréd is magasabb, vagyis több táplálékra van szükséged ahhoz, hogy az izmaidat megtarthasd. Mi köze ennek a súlyvesztéshez? Könnyebben kerülsz kalóriadeficitbe, hiszen több kalóriát fogyaszt alapállapotban is a tested, akkor is, ha nem csinálsz semmit.

Az izom „megeszi” a bevitt kalóriákat, és azok nem tárolódnak el zsírszövetként.

Egészséges lesz a csont-izomrendszered

A csont-izomrendszer gyakorlatilag az egész test támasztó- és mozgásrendszerét jelenti, beleértve a csontjaidat, az izmaidat, a porcokat, az inakat, az ízületeket is. Ezt a rendszert a megfelelő izomtömeg támogatja, és képes az olyan, előbb-utóbb fellépő problémákat, mint az ízületi és izomfájdalmak, késleltetni, vagy éppen megszüntetni.

Nekem sokáig térdfájdalmaim voltak porckopás miatt, de a megfelelő terheléssel a térdem körüli izmok megerősödtek, levették a terhet a porcról, és már csak nagyon ritkán érzem, hogy valami gond lenne vele. Ugyanígy fontos ez azoknak is, akik sokat ülnek minden nap, hiszen számukra a vázizomzat erőssége például elengedhetetlen.

Jobb lesz a hangulatod, és az önbizalmad is megnő

Amikor azt mondjuk, hogy szeretnénk lefogyni, általában nem arra gondolunk, hogy vékonyak szeretnénk lenni úgy, hogy még a csontunk is kiáll. A szép, tónusos testhez elengedhetetlen, hogy a csökkent testzsírszázalék után látszódjanak az izmaink, még akkor is, ha nem annyira erőteljesen, csak visszafogottan.

A gyorsabb fogyás és a tónusos izmok pedig fel tudják turbózni az ember önbizalmát, arról nem is beszélve, hogy nyilván a súlyzós edzések alatt is boldogsághormonok szabadulnak fel az ember testéből – ettől pedig sokkal jobb lesz a kedve is.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást