Ezek az okok beindíthatják a tejelválasztást – hormonális változás, de rákos megbetegedés is állhat a háttérben

Ezek az okok beindíthatják a tejelválasztást – hormonális változás, de rákos megbetegedés is állhat a háttérben

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek az okok beindíthatják a tejelválasztást – hormonális változás, de rákos megbetegedés is állhat a háttérben

Ha a mellek eredeti funkciójára gondolunk, akkor azonnal a csecsemő táplálása jut eszünkbe. Ezen az úton elindulva nem meglepő, hogy várandósságra asszociálunk akkor, ha a szervezetben beindul a tejelválasztás, vagy úgy tűnik, valamilyen folyadék távozik a mellbimbókból. De mégis milyen okok állhatnak a háttérben?

Ha nem zárható ki a terhesség

A várandósság során előfordulhat, hogy némi előtej távozik a mellekből, ám ez a jelenség jóval inkább az utolsó hónapokban, hetekben jellemző. Persze, ritka esetben előfordulhat korábban is sőt, egyeseknél a mellek megduzzadása mellett (ami az egyik legkorábbi tünet), szivároghat némi sárgás-fehéres folyadék. Ez teljesen természetes!

Egyáltalán nincs miért aggódnod, csupán azt mutatja számodra, hogy beindultak a hormonális változások, és tökéletesen működnek a melleid, a tejcsatornáid. Ha ez kényelmetlenséget okoz, ráadásul a terhesség első fázisában jársz, akkor mindenképpen egyeztess az orvosoddal, mert szükség lehet egy hormonszint ellenőrzésre.

Azonban mi van akkor, ha a várandósságot kizárhatod, mégis tapasztalsz tejcsorgást?

A felelős hormon a prolaktin

Az agyalapi mirigy által termelt hormonnak, a prolaktinnak nagy szerepe van a terhesség létrejöttében, esetleg a meddőség fennállásában. Ezen felül a növekedésben, az anyagcserében is szerepet játszik, illetve a tejelválasztás első „felelőse”. Ebből adódóan tejelválasztó hormonként is ismerik.

Érdekes párhuzam, hogy míg a szoptatás a kötődést, a kapcsolat kialakítását segíti, tehát örömforrás az anya és a baba számára (hormonális szinten mindenképpen), addig a prolaktin akkor is nagymértékben jelen van a szervezetben, ha stressz éri az embert. Utóbbi esetén gátló hatása érvényesül, mert ha megemelkedik a szintje, akkor nem csak meddőséget, hanem vetélést is okozhat.

Bár régen nem tudtuk, miért, manapság már egyértelmű: a prolaktin szint alacsony tartásáért lényeges, hogy a leendő anyukákat minél kevesebb stressz érje.

Pajzsmirigy és agyalapi mirigy betegségek

A pajzsmirigy és az agyalapi mirigy működése szorosan összefügg, tehát a szervezetben levő prolaktin szint egyértelműen utalhat arra, van-e bármi probléma ezekkel a fontos szervekkel. Magas lehet a prolaktin érték akkor, ha pl. a pajzsmirigyed alulműködik, vagy, ha az agyalapi mirigyed jóindulatú daganattal küzd, azaz megnagyobbodik.

Bár ijesztően hatnak ezek a betegségek, manapság már jól kezelhetőek gyógyszerekkel és műtéti beavatkozással, ráadásul egy egyszerű laborvizsgálat is rámutathat arra, hogy foglalkoznod kell-e a kérdéssel. Ha árulkodó tüneteket keresel, amik ezekre a problémákra utalhatnak, akkor a tejcsorgás kiváló példa, ami férfiak esetében is megjelenhet.

Gyakori tünet még a megmagyarázhatatlan hízás, az alvásproblémák, a hajhullás, a látászavar, a vérzészavarok, és a libidó csökkenése.

 

Ha nem tejszerű

Bár tejcsorgásnak hívjuk, a mellekből nem csak anyatej csepeghet, főleg nem akkor, ha betegségről beszélünk. Igaz, hogy ahogy korábban is írtuk, a hormonok hatására terhesség nélkül is távozhat némi anyatej, akár gennyes váladék, vér is ürülhet a tejcsatornákon keresztül. Ha nem szoptattál még, akkor tudnod kell, az anyatej sárgás-fehéres, és nincsen szaga, ezzel szemben a gennyes, véres váladék már jóval szembetűnőbb, és érezhetőbb.

Szintén gyanúra és aggodalomra adhat okot, ha a váladék csak az egyik melledből szivárog, ugyanis a hormonális változások esetén (ami az arra különösen érzékenyeknél akár egy szimpla ovulációt is jelezhet) mindkét mellen jelentkeznek a tünetek.

Ezzel szemben a daganatos elváltozások, gyulladások a leggyakrabban csak az egyik mellet érintik. Bár a tejelválasztás szinte kivétel nélkül kórosnak tekinthető akkor, ha nem áll fenn a terhesség, vagy nem szoptatási időszakban vagy, a véres, gennyes váladék problémájával nyomban orvoshoz kell fordulnod.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást