Igaz, hogy a legtöbb zöldséghez és gyümölcshöz egész évben hozzájuthatunk, de mégiscsak jobban tudnak esni, amikor szezonjuk van. Ha csak arra gondolok, hogy milyen volt a néhány héttel ezelőtt vásárolt paradicsom íze, és milyen, amikor nyáron szerzem be, egy pillanatig sem kell azon töprengenem, hogy vajon melyik a finomabb. Bizonyára te is jártál már így egyes élelmiszerekkel, ez pedig csak egy jó ok arra, hogy szezonális finomságokat szerezz be.
Aztán ott van persze az is, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek pénztárcabarátabbak is, hiszen sokféléből jó eséllyel helyben termesztett termékeket vásárolhatunk. Sőt, mivel jellemzően nem a hosszú eltárolásuk a cél, ezért érettebben is kerülnek a boltokba vagy a piacokra, így pedig még táplálóbbak és egészségesebbek is. Persze némi eltolódás lehet, de íme, mely kedvelt gyümölcsöket és zöldségeket mikor éri meg igazán beszerezned.
1/4 Tavasz
Úgy is mondhatnánk, hogy amint megjelenik a spárga a helyi termelői piacon, már tudjuk is, hogy itt a tavasz. De sok más hírnöke is van ennek a kedvelt, napsütéses és vidám évszaknak. Ugyan igaz, hogy a tipikusan tavaszi zöldségek és gyümölcsök nagy része június végére eltűnik, addig viszont hosszú heteken át rengeteg finomságot készíthetünk belőlük. A legjobb pedig, ha te is már most sütsz vagy főzöl belőlük néhány finomságot.