Igaz, hogy a legtöbb zöldséghez és gyümölcshöz egész évben hozzájuthatunk, de mégiscsak jobban tudnak esni, amikor szezonjuk van. Ha csak arra gondolok, hogy milyen volt a néhány héttel ezelőtt vásárolt paradicsom íze, és milyen, amikor nyáron szerzem be, egy pillanatig sem kell azon töprengenem, hogy vajon melyik a finomabb. Bizonyára te is jártál már így egyes élelmiszerekkel, ez pedig csak egy jó ok arra, hogy szezonális finomságokat szerezz be.
Aztán ott van persze az is, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek pénztárcabarátabbak is, hiszen sokféléből jó eséllyel helyben termesztett termékeket vásárolhatunk. Sőt, mivel jellemzően nem a hosszú eltárolásuk a cél, ezért érettebben is kerülnek a boltokba vagy a piacokra, így pedig még táplálóbbak és egészségesebbek is. Persze némi eltolódás lehet, de íme, mely kedvelt gyümölcsöket és zöldségeket mikor éri meg igazán beszerezned.
2/4 Nyár
A nyár igazi luxusnak számít a zöldségek és a gyümölcsök szempontjából, ha már csak azt nézzük, hogy olyan télen különösen drága finomságokhoz is viszonylag jó áron hozzájuthatunk, mint a málna, a szeder, az áfonya vagy a padlizsán. Ilyenkor nincs is jobb, mint sütni egy isteni gyümölcstortát vagy piskótát, de végre igazán finom paradicsomot is ehetünk. Egy jó nyári lecsó főzésével pedig pillanatok alatt konyhatündérnek érezhetjük magunkat.