Az emésztésed nagyban befolyásolja a mentális állapotodat – az agy-bél tengely szerepe

Az emésztésed nagyban befolyásolja a mentális állapotodat – az agy-bél tengely szerepe

Címlap / Életmód / Egészség / Az emésztésed nagyban befolyásolja a mentális állapotodat – az agy-bél tengely szerepe

Néhány tíz éve még fogalmunk sem volt arról, hogy az emésztésünknek az anyagcserén és a tápanyagbevitelen kívül bármi máshoz is köze lehet a szervezetünkben, most viszont egyre inkább kezdünk rájönni, hogy mennyi mindennel áll összeköttetésben a bélrendszerünk. A kutatók egyre jobban kiemelik az úgynevezett agy-bél tengely fontosságát – elmagyarázom, mi is ez pontosan, és miért olyan nagyon fontos.

Érezted már valaha, hogy ha izgulsz, pillangók költöznek a gyomrodba? Na, ez az agy-bél tengely egyik legkézenfekvőbb jele, de fordítva is működik, amire a kutatók még csak az elmúlt években kezdtek rájönni: ha valami nem stimmel az emésztésedben, az bizony a viselkedésedre, a hangulatodra és a gondolkodásodra is kihat.

Az agy-bél tengely egy kommunikációs útvonal a bélrendszered és az agyad között.

A bélrendszerben sűrű neuronhálózat helyezkedik el, összehasonlításképp: itt nagyjából 500 millió neuron található, míg az agyban 100 milliárd. A bélrendszer neuronjai összeköttetésben állnak az agyaddal, és oda-vissza képesek üzeneteket küldeni az agy-bél tengelyen keresztül.

Az agyad és a bélrendszered rendkívül sok területen kapcsolódik egymáshoz, és sokféleképpen befolyásolja egymás működését. Az agyad például úgynevezett neurotranszmittereket is termel, amelyek meghatározzák a hangulatodat és az érzéseidet is. Érdekes, hogy a neurotranszmitterek néhány fajtáját a bélrendszered is termeli, így ha itt a baktériumok egyensúlya felborul, akár szorongást vagy depressziót is okozhat, pontosan a transzmitterek termelésének megváltozása miatt.

Az emésztésed nagyban befolyásolja a mentális állapotodat – az agy-bél tengely szerepeKép forrása: AndrewLozovyi/depositphotos.com

De nemcsak neurotranszmittereket, hanem más olyan vegyületeket is termelnek a bélbaktériumaid, amelyek hatással vannak az agyad működésére, és többek között befolyásolhatják az étvágyadat, a hangulatodat, sőt, a mentális egészségedet is. Több kutatás kapcsolta össze ugyanis a szervezetben jelen lévő gyulladásos folyamatokat a depresszió, szorongás, bipoláris zavar, sőt, még az Alzheimer-kór megjelenésével is, a bélbaktériumok helyes működése pedig csökkentheti a gyulladást a szervezetben.

Pontosan ezért olyan fontos, hogy az emésztésed és a bélműködésed rendben legyen, és az itt élő baktériumok megfelelő arányokban legyenek jelen – ha valami felborul, akkor nem csak az emésztésed látja a kárát, hanem a mentális egészséged is.

Az olyan gyógyszerek például, mint az antibiotikumok, képesek felborítani ezt az egyensúlyt, ezért fontos, hogy utánuk szedj probiotikumokat, amelyek segítenek a baktériumok újbóli elszaporodásában.

A táplálkozásoddal is segíthetsz a helyzeten: ha megfelelő mennyiségű egészséges zsírsavat, erjesztett és rostban gazdag élelmiszert eszel, azzal hozzájárulhatsz, hogy a bélrendszered megfelelően működjön.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!