A beleink minden nap komoly munkát végeznek el annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat. Mivel az legfontosabb szerveink közé tartoznak, ezért érdemes kiemelt hangsúlyt fektetned a védelmére, vagyis többek közt arra, hogy kerülj minden olyan élelmiszert, amelyekről talán nem is feltételezted, de romboló hatással vannak a bélflórádra. Ijesztően hangzik, de igaz: ha nem megfelelően eteted a szervezetedben található bélbaktériumokat, sok baktériumnak lehetőséget adsz arra, hogy átjussanak a bélnyálkahártyádon.
Ez nemcsak alkalmanként okozhat problémákat, hanem krónikus bélbetegségeket is okozhat, legrosszabb esetben pedig növelheti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát. Ahhoz viszont, hogy megkíméld a szervezetedet, nem árt tudatosan étkezned. Az már korábban is sokszor hallhattad, hogy többek közt a beleid egészsége érdekében is érdemes kerülnöd a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszereket, de a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyanis több más dolog is károsíthatja a bélflórádat.
A túlzott húsfogyasztást egyértelműen a vastagbélrák egyik legfőbb kiváltó okának tartják. Különösen káros lehet a vörös húsok, tehát a sertés-, a marha-, a bárány- és a vadhúsok túlzott mértékű fogyasztása, de a füstölt és a pácolt kolbászok is károsíthatják a beleket. Ami megdöbbentő, hogy tudományos kutatások szerint abban az esetben, ha kevesebb húst és kolbászt fogyasztanánk, akár 10 ezerrel is kevesebb lehetne az aktuálisan vastagbélrákban szenvedők száma. Ez az adat pedig kellőképpen súlyos ahhoz, hogy a jövőben te is betervezz heti néhány húsmentes napot, vagy legalább a vörös húsok fogyasztását minimalizáld.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
1 hozzászólás
Huth Geri anyukája
2022.12.26., 17:076. M1 híradó, mindennap.