Mit együnk ha magas a vérnyomásunk?

Mit együnk ha magas a vérnyomásunk?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mit együnk ha magas a vérnyomásunk?

Több mint 90% azoknak az embereknek, akiknek magas a vérnyomása nem szervi probléma miatt szenved ebben a betegségben.

A ritkább második tipusú magas vérnyomás kiváltó oka különböző veseprobléma, szív-és érrendszeri vagy hormonális rendellenesség.
A magas vérnyomás egy csendes betegség, a beteg ritkán érzi és alig vannak szimptómái.
Ha mégis előfordulnak tünetek, akkor ezek fejfájás, látászavar, szédülés, fáradtság vagy fülzúgás formájában jelentkeznek.
A magas vérnyomás egyik fő kockázati tényezője a stroke kialakulása, a szívkoszorúér-betegség (angina pectoris, myocardialis infarctus), a láb artériás betegsége, a szívelégtelenség, látási zavarok és veseelégtelenség.
Sokszor az életmód változtatásával is lehet eredményeket elérni, különösen a koffein és dohányzás elhagyásával. A legtöbb esetben viszont orvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kell szedni.

Diéta és táplálkozás

A só: Túl sok só fogyasztása növeli a vérnyomást, főleg a só-érzékenyek esetén. Maximum 6g só fogyasztása ajánlatos naponta. Egyes embereknél már ez is elég a vérnyomás csökkentéséhez.
Kerüljük a sós ételeket: hús és szószos készítményeket, csipszek, sznekszek, mogyoró fogyasztását. A különböző ízesítések, leveskockák, só tartalmú fűszerek fogyasztására is vigyázni kell.
Sokkal jobb friss fűszernövényekkel és egyszerű fűszerekkel ízesíteni az ételt.

A zöldségek és gyümölcsök rosttartalmuknak köszönhetően elősegítik az emésztést és ellátják a szervezetet vitaminnal és ásványokkal. A magas vérnyomásosak különösen figyeljenek oda a kálium, magnézium és kálcium bevitelre.
Epidemiológiai vázsgálatok kimutatták, hogy a kálium-bevitel jelentősen csökkenti a vérnyomást, mert úgy tünik, hogy a kálium és kálcium ellensúlyozza a nátriumot (a só egyik összetevője), ez által csökkenti a vérnyomást.
A tej és tejtermékekben rengeteg a kálcium.

Zsírok és olajok: Összességében a zsír fogyasztása és általában a zsírsav szint csak minimálisan befolyásolja a magas vérnyomást. Viszont a magas vérnyomás gyakran jár együtt a koleszterinszint növekedésével, ebből kifolyólag a zsírbevitelt csökkenteni kell.
Inkább fogyasszunk növényi zsírokat és olajokat, ezek nagy része telítetlen zsírsavakat tartalmaznak (pl. olívaolaj, repceolaj, napraforgó olaj, kukorica olaj-és búzacsíra olaj).

További tanácsok

A mindennapi szokásaink nagyban befolyásolják a vérnyomást.

– Add le a felesleget (változtass az étkezési szokásokon, mozogj többet)
– Csökkentsd az alkohol fogyasztást (nem több mint 1-2 pohár bor vagy sör egy nap)
– Hagyd abba a cigarettázást
– Kerüld a stresszes helyzeteket

Sok sikert és jó egészséget!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást