Hol van az egykori önmagam? Így találj vissza a régi énedhez

Hol van az egykori önmagam? Így találj vissza a régi énedhez

Címlap / Életmód / Egészség / Hol van az egykori önmagam? Így találj vissza a régi énedhez

Ha mostanában egyre többször érzed azt, hogy túlhajszolt, kimerült és fáradt vagy, és valahogy nem találod önmagad, akkor lehet, hogy ideje egy kicsit több időt fordítanod magadra. Ez tipikus példája a könnyebb mondani, mint megcsinálni szituációknak, de a mi tarsolyunkban szerencsére van néhány olyan trükk, amivel könnyebben és gyorsabban célt érhetsz. Lássuk, mit kell tenned!

Mindennapi törődés

Mindenkinek jól esik, ha törődnek vele, hiszen ez a szeretet legfőbb jellemzője. Ha valaki gondoskodik rólad, figyel rád és kényeztet.

Mi lenne, ha mostantól nem csak arra fókuszálnál, hogy ezt a környezeted felé tedd meg rendszeresen, hanem saját magadra is extrán figyelnél?

Sajnos az a jellemző, hogy a mindennapi hajtásban saját magunkat tesszük az utolsó helyre, így az, hogy egy forró fürdővel, egy finom vacsorával, egy masszázzsal vagy egy szépségkúrával kényeztesd magad a nap végén, szinte elképzelhetetlen.

Tipp: Ha ez csupán 10 perc a napod elején, akkor is próbálj rutint csinálni belőle, hiszen ennyi időd biztosan van önmagadra!

Szeresd saját magad társaságát

Gondolj vissza, hogy mikor voltál utoljára legalább egy órát egyedül? Jól érezted magad vagy már alig vártad, hogy újra társaságban legyél?

Nem tudtál mit kezdeni magaddal, sőt unatkoztál? Mit csináltál az egyedül töltött idő alatt? Ha nem tetszenek a saját válaszaid, akkor itt az ideje, hogy gyakorold az egyedüllétet, sőt próbáld meg élvezni a saját társaságod!

A legjobb önfejlesztés, ha figyelsz önmagadra, próbálod minél jobban megismerni és elfogadni saját magad, hiszen csak így tudsz lépésről-lépésre haladni a célod felé.

Tipp: Minden héten legalább egyszer szánj egy órát saját magadra, amikor csak a saját gondolataiddal vagy elfoglalva. A legjobb, ha ezeket le is írod, hogy később vissza tudd olvasni, hogy tanulhass belőle!

Motiváld magad

Ha saját magadnak is folyton azt közvetíted, hogy nem fog sikerülni, nem vagy elég jó, szép vagy felkészült az adott feladatra, akkor valójában mit is vársz a környezetedtől?

Ahhoz, hogy visszatalálj önmagadhoz, egy fontos lépés az, hogy bízz magadban légy önmagad pompom lánya!

Ahelyett, hogy reggel elszörnyedsz a tükörbe nézve, egy fontos megbeszélés előtt azt szajkózod magadnak, hogy nem fog menni vagy ha csak a kudarcaidra fókuszálsz, akkor tudat alatt is lehúzod magad.

Tipp: Próbáld meg ezt a folyamatot tudatosan a visszájára fordítani és minden nap ösztönözd magad valamivel. Ha eleinte nehéznek találod a dolgot, akkor keress néhány motiváló mondatot, amit kitehetsz a hűtődre, a tükörre vagy a monitorodra, hogy minden nap ezt lásd magad körül!

Nevess magadon!

Ha igazán jól ismered önmagad és persze nem is veszed túl komolyan az életet, akkor biztosan megtanultál már néha saját magadon nevetni.

Nincs is jobb ugyanis annál, mint egy jóízűt nevetni valamin, ha ez a valami pedig épp te magad vagy, hát semmi gond, így még viccesebb.

Megbotlottál és elejtettél mindent az utcán? Összepiszkoltad a ruhád vagy a pólódon végezte az ebéded nagy része? Esetleg elkenődött a sminked vagy összeborzolta a hajad a szél, amit csak a nap végén vettél észre? First World probléma.

A legjobb, ha ilyenkor nevetsz egy igazán kiadósat és túllendülsz a dolgon. Nem tudsz mást tenni, panaszkodni vagy mérgelődni pedig sokkal rosszabb, mint mosolyogva megvonni a vállad és továbblépni!

Minden nap egy NEM

Nehéz manapság nemet mondani, talán ez az egyik legnagyobb problémánk mostanában.

Mindenre igent mondunk, nehogy lemaradjunk valamiről, miközben elmegyünk amellett, ami a legfontosabb.

Ismerős az érzés? Ha voltál már olyan szituációban, hogy nem tudtál nemet mondani a munkában, a családodnak, a barátnőidnek, sőt idegeneknek sem, majd nap végén azt vetted észre, hogy mindent megcsináltál, csak épp magadra nem volt egy perced sem, akkor itt az ideje, hogy elkezdd a nem kihívást.

Próbáld ki, hogy minden nap legalább egyszer nemet mondasz annak érdekében, hogy önmagadra több időd jusson. Méghozzá úgy, hogy közben nem érzed magad sem önzőnek, sem hálátlannak. Kipróbálod?

21 nap

Kutatások is bebizonyították, hogy huszonegy nap kell ahhoz, hogy egy új dolog szokássá váljon az életedben.

Lehet, hogy elsőre soknak tűnik, de semmi gond, ha kis lépésekre bontod, pikk-pakk elrepül az a néhány nap, ha pedig túl vagy rajta, nagyon büszke leszel majd magadra.

Mit is csinálj? Döntsd el, hogy a következő huszonegy napban mi lesz az a konkrét dolog, amit saját magadért fogsz tenni és mindennap emlékeztesd magad arra, hogy feladatod van.

Tekints rá úgy, mintha a házi feladatod lenne, amit nem halogathatsz vagy sorolhatsz hátrébb, mert éppen valami fontosabb dolgod van, hiszen ha igazán fejlődni akarsz, akkor erre van szükséged!

Kérj segítséget!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy segítségért folyamodni a gyengeség jele vagy egyszerűen nem szeretsz másoktól szívességet kérni, de néha igenis szükséged van rá.

Fontos, hogy felismerd azokat a szituációkat, amikkel nem tudsz egyedül megbirkózni és mindig megtaláld a megfelelő embert, aki segíthet neked.

Lehet, hogy csak egy feladat elvégzésében kell egy kis plusz segítség, hogy gyorsabban vagy könnyebben végezz, de az is lehet, hogy saját magad fejlesztésében kellene egy külső megfigyelő, akire számíthatsz.

Bárhogy is van, tudatosítsd magadban, hogy nem csinálhatsz mindent egyedül, teljesen rendben van, ha néha segítségre szorulsz, azaz ne félj tanácsot, motivációt vagy szívességet kérni másoktól!

És végül, fogadd el!

Mit sem ér az egész önmegvalósítás és személyiségfejlődés, ha nem fogadod el önmagad. Ez az első és az utolsó lépés, sőt úgy is mondhatnánk, hogy a folyamat alapja.

Ha nem tudod elfogadni a jelenlegi helyzetet, a hibáidat vagy azt, hogy éppen nem minden úgy megy, ahogy te szeretnéd, akkor gyakorolj!

Az, hogy mindig elégedetlen vagy önmagaddal, egy pont után nem inspirálni és motiválni fog, csak elrontja a hangulatod és lehúz!

Fogadd el, ha elbuksz és tanulj belőle. Fogadd el a változást és alkalmazkodj hozzá. Fogadd el, amiben jó vagy és azt erősítsd. Ha ezt mindig szem előtt tartod, akkor meglátod, idővel egyre könnyebben megy majd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást