7 egyértelmű jel, hogy rossz az étrended

7 egyértelmű jel, hogy rossz az étrended

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 egyértelmű jel, hogy rossz az étrended

Csokoládé-diéta, káposztaleves-diéta, citromdiéta és egy hét alatt mínusz öt kiló… Ha eleged van már a kamu fogyókúrákból, mégis időről időre beléjük botlasz, érdemes a következő ismérvek tudatosításával mielőbb kiszűrni, hogy már megint egészségkárosító és kudarcra ítélt diétán vagy!

Egész ételcsoportok kerültek tiltólistára

Minden fő ételcsoport fontos tápanyagokkal szolgál a tested számára. A kiegyensúlyozott, lényegében mindent tartalmazó táplálkozásnál éppen ezért nincs egészségesebb. A testednek erre van szüksége az anyagcsere gyorsításához és a csúcsteljesítmény eléréséhez.
Amennyiben háttérben meghúzódó egészségügyi probléma nélkül döntesz úgy, hogy egyszer csak elhagyod a húst, a tejet vagy a gabonát, annak súlyos hiánytünet lehet a következménye. Még véletlenül se dőlj be annak, aki szerint egy bizonyos ételcsoport tekinthető főgonosznak, mert nem így van!

Nyomaszt, ha nem fogysz

A mérleg által mutatott számnak semmi köze ahhoz, hogy ki vagy valójában. Szerintünk úgy vagy jó, ahogy vagy – és kész. Megérdemled azonban, hogy a lehető legjobban érezd magad a bőrödben, s ezért szükség esetén ésszerű intézkedéseket vezess be.
Ha viszont nincs rajtad túlsúly, mégis olyan diétára fogod magad, aminél magának értetődőnek tekinted a fogyást, akkor nagy lehet a baj! Ez a testképzavarok kialakulásának egyik fő forrása, amit jobb még a csírájában felszámolni.

Megnehezíti a társasági életet

Állandóan ideges vagy az étrended rugalmatlansága miatt, és hülyén érzed magad, amikor a pizzázó barátaid körében fehérjeturmixot kortyolgatsz? Mi azt valljuk, hogy mértékletesen gyakorlatilag bármilyen ételtípust szabad élvezned, ennélfogva semmi okod nincs rá, hogy egy félresikerült diétával sanyargasd magad.
A kaja a testet és a lelket is egyaránt táplálja – ha valamelyiket nem, akkor a legkevésbé sem tekinthető egészségesnek, hidd el!

Ideiglenes szabályokat nyújt, nem hosszú távúakat

Persze, egy hétig bármit kibírsz! Egyszerűnek tűnik fejest ugrani egy vadiúj slágerdiétába, ami gyors fogyást ígér – igen ám, de ezzel magadhoz csábítod a rettegett jojó-effektust, hiszen az egészséges táplálkozás alapjait ettől még nem juttatod érvényre az utána következő mindennapokban.
A tökéletes diéta legalább 30 napra előre változatos étrenddel szolgál, aminek a láttán nem merülnek fel benned plusz kérdések és dilemmák.

Drága táplálék-kiegészítőket kell venned

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend ellátja a szervezeted az összes olyan tápanyaggal, ami csak a számára szükséges. Amennyiben úgy érzed, étrend-kiegészítőre szorulsz, először is próbálj utánajárni, pontosan melyik vitaminból vagy ásványi anyagból nem viszel be eleget.
Ebben természetesen orvosi vagy dietetikus szakvélemény is a segítségedre lehet. Jó, ha tudod: a táplálék-kiegészítők akár ártalmasak is lehetnek, ha a megfelelő információk hiányában vágsz a szedésükbe!

Egyetlen ételnek vagy italnak tulajdonítja a fogyást

Bár sokan állítják, de valójában nem létezik csodaétel vagy –ital, ami egyszerűen leolvasztaná rólad a fölösleges kilókat. Minden az összetevők megfelelő kiválasztásán, elkészítésén és az adagok ellenőrzésén múlik. Semmi sem fog kalóriákat égetni helyetted. Semmi sem teszi ártalmatlanná azt a tábla csokit, ami tegnap este csúszott le.
Egyedül te magad tehetsz a tested formálásának érdekében – ne is akarj kibújni a felelősség alól, mert a pénzkidobáson túl akár egészségkárosodás is lehet a vége!

Energiahiány és rossz hangulat

Vannak, akik azt próbálják bemesélni, hogy a diéta bizonyos szakaszában a rossz közérzet teljesen normális. Nos, igazából ez marhaság, hiszen a megfelelő étrendnek már az első perctől biztosítania kell a szervezeted számára az ideális tápanyagellátást, méghozzá olyan telítettségérzet mellett, ami jóleső és hosszan tartó, mégsem nehezít el.
Ha ez hiányzik, mielőbb érdemes másik diéta után nézned! Találkoztál már olyan diétával, amivel különösen pórul jártál? Várjuk a tapasztalataidat a cikkünk alatti hozzászólásban!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!