Család / Életmód

Az egészséges családok 10 szokása – Vajon rátok hány igaz?

Az egészséges családok 10 szokása – Vajon rátok hány igaz?

Minden család más szokásokkal és szabályokkal rendelkezik, ezért nem is lehet összehasonlítani a sajátodat a szomszédéval. Ez teljesen rendben van, de azért érdemes tudnod, hogy szakértők szerint a fizikailag és mentálisan is egészséges családoknak van néhány szokások, amiből mindenkinek inspirálódni kellene!

Közös vacsora

A közös étkezésnek igazán nagy közösségteremtő ereje van, és ez egy család esetében nagyon fontos szereppel bír.

A vacsora felett folytatott beszélgetések hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük a mentális egészségünket, és azt érezzük, hogy fontosak vagyunk – gyerekként és felnőttként egyaránt.

A rohanó világban a nyugodtan együtt töltött idő, amikor senki sem nyomkodja a telefonját, valódi kincs!

Ráadásul statisztikák szerint azok, akik legalább napi egyszer közösen étkeznek, hajlamosak egészségesebben enni, szemben azokkal, akik csak gyorsan kivesznek valamit a hűtőből, és külön eszik meg.

 

Mindenki véleménye

Ti hogyan szervezitek meg a nyaralásokat? Szakértők szerint az egészséges családok egyik szokása, hogy a vakáció helyszínét és a programokat nem kizárólag a szülők döntik el, hanem a gyerekek véleményét is meghallgatják.

Ezáltal mindenkinek lehet szava a végleges döntésben, és a legkisebbek is megtanulhatnak több életre szóló dolgot.

Például azt, hogyan kommunikáljanak hatékonyan, hogy álljanak ki a véleményük mellett, és miként kössenek kompromisszumokat úgy, hogy végül ne csak ők, hanem mindenki más is jól járjon.

Amikor legközelebb kirándulni mentek, mondjatok a gyerekeknek néhány lehetséges helyszínt, és kérjétek ki a véleményüket arról, hova menjetek, és miért pont oda.

 

Egyedül is kell lenni

A családok esetében ugyanaz a szabály érvényes, mint a párkapcsolatoknál. Jó, ha sok minőségi időt töltötök együtt, de nem jó, ha állandóan egymás társaságában vagytok.

Az egészséges felállás az, ha mindenkinek jut ideje saját magára, egyedül, anélkül, hogy valaki más is ott ülne tőle pár méterre.

Ha a gyermeked valamiért egyedül szeretne lenni, mert gondolkodni akar egy problémán, először mindig az a jó megoldás, ha erre lehetőséget adsz neki, és csak utána faggatod arról, mi nyomja a lelkét.

Az egyedüllét már csak azért is fontos, mert ezzel megmutatod neki, hogy bízol benne, és segítesz neki abban, hogy egy kicsit függetlenebb legyen.

 

Kétirányú beszélgetés

Beszélgetni mindannyian szoktunk, de valódi kommunikáció nem zajlik olyan gyakran, mint hinnénk.

Rengeteg alkalommal megesik, hogy mi beszélünk a gyerekekhez (akár a napi tennivalókról, akár arról, hogy mi történt velünk a munkában), de ők nem figyelnek ránk, vagy ők mesélnek az iskolai játékokról, és mi foglalkozunk közben mással.

Nincs ezzel baj addig, míg egyébként szakítunk időt a valós beszélgetésekre is a nap végén, és nem kalandozik el közben a gondoltunk a megannyi tennivalónk felé.

Egyetlen közös óra esténként csodákra képes!

 

Állandó szabályok

Minden családba kellenek a rutinok.

Ha ezek nincsenek jelen, könnyen kialakulhat a káosz, és egészségtelen ritmust vehet fel az életünk; sokszor ez az oka annak, hogy a tinédzserek hajlamosak hajnalig fenn maradni, és napközben aludni, amivel teljesen átfordítják a biológiai órájukat.

Szakértők szerint az a legjobb, ha képesek vagyunk bizonyos szabályokat beiktatni: például hogy mindig ugyanakkor van a vacsora, megvan, mikor kell ágyba menni, vagy hány órakor kell kikapcsolni a tévét, számítógépet, letenni a telefont.

Így könnyebb egészséges életvitelt folytatni, szemben azzal, ha nincs biztos pont, amibe kapaszkodhatunk.

 

Közös sportolás

A mozgás nagyon fontos, főleg most, hogy a gyerekek már nem töltenek annyi időt a szabadban.

A videojátékok izgalmasak és szórakoztatóak, de sajnos nem tesznek hozzá a fizikai egészség megőrzéséhez, hiszen megesik, hogy emiatt órákat töltenek egy helyben ülve, még az evésről is megfeledkezve.

Az egészséges családok egyik szokása, hogy mindig szakítanak időt a közös mozgásra.

Együtt mennek sétálni délután, biciklire ülnek, fociznak a kertben vagy elmennek túrázni; a hangsúly azon van, hogy mindenki ott van, és együtt csinálják, kivétel nélkül.

Így ez a gyerekek szemében szórakozásnak tűnik, és nem kötelező programnak!

 

Anya és apa

A családban a legfontosabbak mindig a gyerekek, de kár lenne azt hinni, hogy csakis és kizárólag ők számítanak.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen otthon az élet, a szülőknek is oda kell figyelniük arra, hogy a párkapcsolatuk egészséges maradjon.

Azaz kell a kettesben töltött idő, az intimitás megteremtése, a randevúk és a szikra életben tartása!

Gyakran megesik, hogy az emberek elfeledkeznek erről, csakhogy a felnőttek közötti problémák a család alappilléreit gyengítik. Még a legkisebbek is megérzik, ha problémák vannak a szülőknél!

 

Közös tanulás – máshogy

Nagyon sok családban megesik, hogy a szülők nem igazán vannak képben azzal, most épp miről tanulnak a gyerekek. Megkérdezik, mi volt a suliban, megírták-e már a házit, de közösen nem ülnek le tanulni. Pedig nagyon is sokat számítana!

Szakértők javasolják, hogy próbáld meg más szemszögből is oktatni a gyerekeidet a házi feladaton túl.

Nézzetek együtt dokumentumfilmet, ami a tananyaghoz kapcsolódik, menjetek el kiállításra, ha épp arról tanulnak, vagy a kötelező olvasmányokat nézzétek meg színházban, élő szereplőkkel.

Ezek hatására a gyerekek érdeklődése is megnövekszik, nem fogják kényszernek érezni, és családi programnak is szuperül megállja a helyét.

 

Olvassatok híreket

A gyerekek életkorától is függ, hogy mennyire érdemes híreket nézniük és olvasniuk.

Azonban egy bizonyos kor felett érdemes felnőttként kezelni őket, és együtt utánaolvasni annak, mi történt a nagyvilágban.

A mai modern technológiában nagy valószínűséggel úgyis minden információ eljut hozzájuk, ám nem mindegy, hogy ezt hol olvassák, kitől hallják, és mit vonnak le belőle.

A legegészségesebb megoldás, ha közösen jártok utána mindennek, és beszélgettek arról, szerinte ez mit jelent, és te mit gondolsz a témáról.

 

Őszinteség és megértés

A gyerekeddel szemben mindig elfogult leszel: ő a legszebb, legokosabb és legviccesebb az egész világon. Ez így van rendjén!

De ettől függetlenül egy egészséges családi felállásban nagyon sokat számít az őszinteség és a megértő hozzáállás.

Sok gyermek úgy érzi, nem beszélhet nyugodtan a szüleivel bizonyos problémákról, mert csak szidást kap érte, emiatt viszont titkolózni kezdenek.

Mindig beszélgess velük úgy, hogy tudják, ha elmondanak neked valamit, nem leszel mérges. Az őszinteség a legnagyobb kincs minden kapcsolatban, ez alól pedig a szülő-gyerek viszony sem kivétel!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást