Spenótos-mascarponés töltött hús

Írta: ,

Nem mindennapi, spenótos-mascarponés töltött húst készítettem. A töltelék kellemes zöld színű, és nagyon finom az íze. Az íze pedig mennyei…

A mascarponét hazánkban többnyire tiramisu alapanyagként ismerik. Pedig ennél sokkal többet jelent a gasztronómiában.

Édes krémeken kívül például különböző mártásokba, zöldséges ételekbe is tehetjük. Most a spenótos tölteléket gazdagítja.

Hozzávalók:

  • 1 szép darab tölteni való sertéshús (nem zsíros, középen felszúrt, kb. 80 dkg-os)
  • bors
  • fokhagyma granulátum
  • 2 nagy marék spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg mascarpone
  • 2 dkg vaj
  • olaj

Elkészítés:

A húst középen felszúrjuk, vagy megkérjük a hentest erre a feladatra. Lehetőleg sovány és csontmentes húst vegyünk. A húst kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fokhagyma granulátummal enyhén megszórjuk.

A spenótot megtisztítjuk, eres részeitől megszabadítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot. Ha a spenót megfonnyadt, lehúzzuk a tűzről az edényt. A spenótot botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét. Ha szükséges, még sózzuk meg a krémet.

A húst ezzel a spenótos-mascarponés masszával töltjük meg. 2-3 hústűvel zárjuk le a nyílást, ahol betöltöttük a húst.

Enyhén olajozott bevonatos tepsibe helyezzük a töltött húst. Alá öntünk ½ dl vizet.  Lefóliázzuk, és 180 fokon 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15-20 perc kell neki, hogy jó legyen.

Ha megsült a hús, legalább félóráig pihentessük, hogy szépen tudjuk szeletelni.