Szerelem / Párkapcsolat

7 meglepő dolog, amit a boldog párok minden nap csinálnak

Kommunikáció mesterfokon

Nem kérdés, a boldog párkapcsolat alapja a kommunikáció. És ez elsőre meglepőnek tűnhet, hiszen olyan nagyon triviálisnak hangzik. Ha azonban megkérdeznénk egy párterapeutát, a hozzá érkező pároknál mi az, amit először rendben kell tenni, biztos, hogy a kommunikációt mondaná.

Hogy miért? Mert sokszor elbeszélünk egymás mellett. Nehezen fogadjuk be a másik nézőpontját vagy értjük meg a példáit – pedig sok esetben még az is lehet, hogy ugyanazt akarja mondani, amit mi, csak egyszerűen más szavakkal teszi mindezt, ez pedig félreértéshez, sértődéshez vezet. Ha megpróbálunk jobban figyelni, nyitottabban, empátiával hozzáállni a másikhoz és a véleményéhez, könnyen kikerülhetünk egy csomó veszekedést.  

Kedves szavak

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a pozitív kommunikáció sokkal előrébb viszi az embert, mint a folyamatos becsmérelés. Tegyük fel, hogy a párunkra ráférne egy kis edzés, amit mindenképpen szeretnénk jelezni neki. Vajon a másik hogyan lesz igazán motivált? Ha amikor sporttevékenységet űz, jelezzük felé, hogy milyen vonzó edzés közben vagy ha folyamatosan megjegyzéseket teszünk rá, hogy el fog hízni? Nyilván az elsőtől még több ereje és motivációja lesz, a másodiktól viszont az élettől is elmegy majd a kedve és az önbizalmát is rombolhatjuk vele.

Ha dicsérjük és biztatjuk a másikat az pozitív energiához, tehát kiegyensúlyozott kapcsolati dinamikához is vezet, ha viszont folyamatosan lehúzzuk, csak még több feszültséget generálunk azáltal, hogy a társunk tuti rosszul fogja érezni magát a bőrében. 

Date night

A tűz bizony egy hosszabb távú kapcsolatban – főleg ha a felek sokat vannak együtt- picit alábbhagy, de ez egy teljesen természetes folyamat, ettől nem kell megijedni. Viszont azért, hogy néha érezzük a gyomrunkban azokat a bizonyos pillangókat, érdemes néha kizökkenni a megszokottból és új programokat, randiestéket szervezni.

Menjünk el sétálni egy picit messzebb, mint ahova mindig járunk, üljünk be egy retró autós vagy kertmoziba vagy szimplán csak öltözzünk picit ki és menjünk el vacsorázni kettesben. És még egy jó pont, ha a telefonunkat se visszük magunkkal, így tényleg csak egymásra tudunk koncentrálni. 

Priscilla Du Preez/unsplash.com

Odafordulás

Ahogy azt már korábban írtuk, senki sem tökéletes, így értelemszerűen a boldog párkapcsolat mércéje sem az, hogy két tökéletes ember találkozik.

Sokkal előbb segíti a harmóniát, ha a másik hibáival elnézőbbek vagyunk és empátiával, megértéssel viszonyulunk hozzá.

Ez elsőre nagyon egyszerűnek hangzik, leadni az egónkból és mindezt megvalósítani azonban igazi személyiségfejlesztési teszt lesz számunkra is. De sok felesleges konfliktustól, veszekedéstől kímélhet meg minket. 

Olvastad már?  Rejtett jelek, amik arra utalnak, hogy a legjobb barátod kezd beléd zúgni

Együtt könnyebb

Nagyon fontosak a közösen kitűzött célok és itt nem is arról van szó, hogy az első randi után már az esküvőnket tervezzük. A közös jövőkép biztonságot ad, biztonságban pedig sokkal gyorsabb ütemben fejlődhetünk.

Így a kapcsolatunk erőforrássá alakul és megtapasztalhatjuk: együtt rövidebb idő alatt is eljuthatunk a kitűzött céljainkhoz. Ha pedig sorra érjük el a check-list pontokat, sikeresebbnek, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, ami természetesen a hétköznapokra is hatással lesz. 

Ölelkezzünk

A csók, az érintés, a simogatás és az ölelés is boldogsághormont szabadít fel, tehát nem kérdés, hogy ezt napjában többször is gyakorolhatjuk. De ha mégsem találkoztunk napközben, este, lefekvés előtt szánjunk egymásra pár percet. Csak legyünk csendben és adjuk át magunkat teljes mértékben annak a pozitív érzésnek, amit akkor érzünk, ha a másik hozzánk bújik. 

Friss szemmel

A hosszú házasságról mindig kérdezgetik az idősebb párokat, a listáról pedig sosem hiányozhat a friss nézőpont. Azt mondják, ezt a képességet nekünk kell kifejleszteni magunkban, mert csak és kizárólag rajtunk múlik, idővel hogyan nézünk a másikra.

Ha hosszabb idő után is képesek vagyunk szerelmünkben megtalálni az újat, rácsodálkozni egy-egy pozitív tulajdonságára, amit lehet eddig észre se vettünk, képes lehet beindítani újra a pezsgést, amit a kapcsolat elején is érezhettünk.

És igen, ez talán kicsit több energia vagy hosszabb idő, mint egy teljesen új dologban megtalálni az izgalmat, de azt mondják, a jó dolgokhoz idő kell. És minél több időt szánunk valamire, annál értékesebb lesz számunkra. Hiszen a kisherceg sem egy nap alatt szelídítette meg a rókát…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást