Egészség / Életmód

Eddz a házi kedvenceddel! – A legszórakoztatóbb kutyás sportok

Eddz a házi kedvenceddel! – A legszórakoztatóbb kutyás sportok

A kutyák a lehető legjobb edzőpartnerek. Kitartóak, motiválnak, és soha nem hagynának ki egyetlen alkalmat sem, hogy egy kicsit sportoljanak. Ez a hihetetlen energia pedig egyértelműen ragályos. A Michigan Egyetem kutatói azt találták, hogy a kutyatulajdonosok 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítették az orvosok által javasolt heti mozgásmennyiséget, mint azok, akiknek nincsen házi kedvencük. Íme néhány szórakoztató szabadidős tevékenység, melyeket együtt élvezhettek!

Agility

Az agility tulajdonképpen egy jól szervezett versenysport, mely során a kutyákat gyorsaságuk alapján ítélik meg, miközben egy adott sorrendben felállított akadálysort kell teljesíteniük. Ez a mozgásforma nem csupán a kutyát, de a gazdit is edzésre bírja, emellett kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy erősítsd kis kedvenceddel a kapcsolatodat.

Annak érdekében ugyanis, hogy kutyád képes legyen sikerrel venni az akadályokat, és elsajátítsa az ehhez szükséges képességeket, vele együtt kell végigfutnod a pályán, miközben utasításokat adsz neki, és ha ügyes, meg is jutalmazod. Ezáltal javítható házi kedvenced állóképessége és koordinációkészsége, plusz egy szuper cardio edzésben lehet részetek közösen. 

Canicross

A canicross, vagy más néven kutyás terepfutás lényege, hogy kutya és gazdi együtt fut egy versenypályán úgy, hogy közben egy derékra szerelhető szárral vannak összekötve. A verseny során mindig a kutyának kell elől futnia, a gazdának pedig mögötte, a sebességet viszont természetesen mi határozzuk meg.

A futásnak számtalan előnye van. Segít a fizikai és mentális egészség fenntartásában, javítja a kutya általános temperamentumát, emellett oldja a szorongást illetve a stresszt is. Teljesen más a hatása, mintha egyszerűen csak elvinnénk a parkba kedvencünket, egészen megváltoztatja a viszonyt kutya és gazdi között, akik szinkronba kerülnek, és valódi csapattársakká válnak.

Bikejöring

A canicross-hoz hasonlóan a bikejöring is a szoros együttműködésről szól. Ebben az esetben azonban a futás helyett a biciklire kerül a hangsúly! A kutya a kerékpárossal van összekötve, miközben teljesítik a versenytávot. Hasonló előnyökkel jár mint, a canicross, hiszen ugyanúgy erősíti a kutya és a gazda között a csapatszellemet, és segít fenntartani az általános fizikai illetve mentális egészséget.

A bikejöring kiváló, ha kedvenced tele van energiával, te pediga lábizmaidat szeretnéd megdolgoztatni. Ez a módszer segíthet a viselkedési problémákkal küzdő kutyáknak fegyelmet tanulni. A Tufts Egyetem kutatói állítják, hogy az edzés stimulálja az agyat, ezáltal serkenti a szerotonin termelődését, mely ellazítja és megnyugtatja a kutyákat.

Skijor

A téli sportok szerelmeseinek sem kell lemondaniuk a kutyás edzésekről, a skijor ugyanis egyre népszerűbb Európa szerte, hiszen átmentet képez a sífutás és a szánhúzás között.

Az edzés során sífutás közben ugyanúgy össze vagyunk kötve kedvencünkkel, mint a canicross esetében.

A csapatmunkának köszönhetően nagy távolságokat tehetünk meg nagy sebességgel, miközben élvezhetjük a téli táj nyújtotta csodálatos látványt.

Intervallumedzés

Egy gyors séta a ház körül nem igazán nevezhető kielégítő mozgásnak, hosszú távon pedig te is és a kutyád is megunjátok majd. Pedig az egyszerű hétköznapi sétáknak sem kell unalmasan telniük, a könnyed kutyasétáltatást ugyanis gond nélkül hatékony edzéssé formálhatod!

Próbáld ki az intervallumedzést kedvenceddel, melynek lényege az intenzív és mérsékelt intenzitású edzésszakaszok váltogatása. Sétálj egy percen keresztül, majd kocogj 20 percig! Ismételd meg ezt körülbelül ötször! Ennek segítségével serkentheted az anyagcserét, és kis kedvenced is jobban fogja így élvezni az együtt töltött időt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást