A csodálatos fokhagyma

A csodálatos fokhagyma

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A csodálatos fokhagyma

Ha húspácot, kolbászt, levest vagy éppen pirítóst készítünk, a legtöbb esetben van egy olyan alapfűszer, amit mindenképpen használunk, és ez nem más, mint a fokhagyma. Ez a csodálatos növény nem csak szép virágokat nevel, hanem jellegzetes ízével és fantasztikus gyógyhatásaival is méltán vívta ki az emberiség elismerését.

A fokhagyma

Amikor az amarilliszre gondolunk, akkor egy hatalmas fejű, gyönyörű és sokszor bódító illatú növény jut eszünkbe. Nem is hinnénk, hogy a lehető legáthatóbb illattal rendelkező ilyen növény a fokhagyma.
Nem véletlen, hogy a népnyelv büdöshagymának is hívja, mert egyesek szerint kellemetlen, mások szerint kellemes, de tagadhatatlanul átható bukéval rendelkezik.

Mitől büdös?

Nos, ha már a fokhagyma szagánál tartunk, akkor érdemes tudni, hogy ez minek is köszönhető.
Ez a növény rengeteg, mintegy 100 kéntartalmú vegyülettel rendelkezik, ennek tudhatjuk be az illatot, és persze azt a rengeteg csodálatos gyógyhatást is, ami ehhez a növényhez köthető.

Történelem

Szeretnénk azt hinni, hogy a fokhagyma a magyarok „találmánya”, hiszen a hazai konyha egyik alapvető fűszere. Ám ez nem így van, hiszen a világon szinte mindenhol találkozhatunk a különböző képviselőivel. A legvalószínűbb az, hogy eredetileg Ázsiából érkezett, de ezt sem nagyon lehet bizonyítani.
Az azonban tény, hogy nagyon régóta jelen van az emberek életében. Az Egyiptomiak és a Görögök is előszeretettel fogyasztották, nem is beszélve az ókori Rómáról, ahol az egyik legelterjedtebb gyógyhatású ételnek számított.

Gyógyhatás

A kéntartalmú vegyületek mellett az is ismert tény, hogy rengeteg fontos ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Ilyenek az A, B, C, és E-vitaminok, amelyek együttes hatása a többi összetevővel erős antibakteriális és gombaölő hatást eredményeznek ebben a növényben.
Erről már 1858-ban hivatalosan is megemlékeztek, méghozzá Louis Pasteur, később pedig a Sandoz gyógyszergyár igazolta is a hatását.

Mire jó?

Az orvostudomány már igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatását, emellett bizonyított tény, hogy segít megelőzni a meszesedést, és lassítja a zaklatott szívverést is. Azokon a területeken, ahol a fűszer fogyasztása rendszeres, kevesebb az ilyen irányú megbetegedés, mint más országokban.
A keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett segíti az emésztést, bélfertőtlenítő és bélféreghajtó is egyben, valamint elősegíti a máj és az epe megfelelő működését.

Hogyan használjuk?

Ahhoz, hogy a rengeteg jó tulajdonságát maradéktalanul kiélvezhessük, bizony az a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk.

Ekkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy mennyire erős, és azt is, hogy így még nehezebb megszabadulni az illatától.
Ám tény, hogy a benne lévő vegyületek ilyenkor képesek a leghatékonyabban kifejteni a hatásukat. Ezek az anyagok ugyanis érzékenyen reagálnak a hőre, így sajnos a főzés, és az egyéb műveletek során részben vagy egészen tönkremennek.

Használati tippek

Fokhagymát sokféleképpen adhatunk hozzá az ételhez. Akár még porított formában is, fokhagymasó-ként, de nálunk nem ez a legjellemzőbb. Ha egészben kerül az ételbe, az a legjobb, mert így nagyobb részben képes megőrizni értékes anyagait, de persze darabolhatjuk, vagy passzírozhatjuk is, ám ez utóbbi két esetben bánjunk vele óvatosan. Az is nagyon fontos, hogy ne pirítsuk zsírban, mert sajnos így könnyen megkeseredhet, és az egész étel ízét elrontja.A fokhagyma az egyik legrégebb óta ismert és kifejezetten nagy becsben tartott gyógynövényünk. Rengeteg bajra használhatjuk anélkül, hogy mellékhatása lenne. Egyvalamivel azonban számolnunk kell: a szaga nem tűnik el egy egyszerű fogmosástól.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást