Így csinálják ki a pénzügyi gondok a pihenésedet

Így csinálják ki a pénzügyi gondok a pihenésedet

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Így csinálják ki a pénzügyi gondok a pihenésedet

Nehéz úgy jókat aludni, ha az ember azt számolgatja, hogy kijön-e hó végén a fizetéséből, és nehéz úgy a maximumot nyújtani a munkahelyen, hogy folyamatosan fáradtak vagyunk – ez egy olyan ördögi kör, amit nagyon nehéz megtörni, pedig muszáj, ha nem akarsz folyamatos stresszben élni.

Egy, az amerikaiak alvási szokásaival foglalkozó kutatás szerint a jó alvók kétszer akkora eséllyel takarítanak meg öregkorukra nagyobb összeget, és van félretett pénzük előre nem látható orvosi költségekre is, ami az USA-ban elég nagy összeg is tud lenni.

Ugyanez a kutatás azt is kimutatta, hogy a saját bevallás szerint is rossz alvók kétharmada aggódik a pénzügyi jövője miatt. Szakértők szerint ez nem meglepő:

a pénzügyi stabilitás, a pénzügyek megfelelő kezelése fontos öngondoskodó magatartás.

Szerencsére ezen a magatartáson könnyen lehet változtatni, még akkor is, ha egyébként szorongó típus vagy. Az alábbi néhány tippel jobban aludhatsz, és kitörhetsz az ördögi körből.

MitaStockImages/depositphotos.com

1.  Ne este rendezd a pénzügyeidet!

Ha esténként fizeted be a számláidat, és akkor kezdesz neki a büdzsé összeírásának, vagy bármi hasonlónak, ne csodálkozz, ha annyira felidegesíted magad, hogy sokáig nem tudsz aludni. Halaszd az ilyen dolgokat reggelre, amikor egyébként is jobban tudsz koncentrálni!

2. Este már ne ülj képernyő előtt!

Lehet, hogy csábító, hogy este még dolgozz egy kicsit, vagy ekkor rendezd el a pénzügyeidet online, de ezt is, ahogy a számlafizetést, halaszd inkább reggelre! A kék fény miatt nemcsak később alszol majd el, hanem rosszabb is lesz az alvásminőséged.

3. Ne beszélj pénzügyekről este!

Ha a pároddal csak esténként van időtök megbeszélni a teendőket és a kötelességeket, akkor is minél messzebbre rakd az ilyen beszélgetéseket a lefekvési idődtől! Nem tesz jót, ha pénzügyi problémákkal és kötelességekkel a fejedben fekszel le aludni.

4. Figyelj rá, hogy a hálóban ne legyen szó a pénzről!

A hálószobád legyen a pihenés oázisa, egy olyan hely, ahová csak lenyugodni mész. Arra különösen figyelj, hogy itt ne dolgozz (persze, ha megteheted, és nem garzonban élsz), és ne is foglalkozz pénzzel, mert akkor összemosod a pihenést a munkával és a kötelességekkel, ami külön rossz döntés.

5. Próbálj meg rájönni, miért van ilyen rossz kapcsolatod a pénzzel!

Minden pénzügyi helyzetből van kiút, elég, ha megtanulsz gazdálkodni, és keresed az alkalmakat, hogy esetleg plusz munkával egy kicsit többet keress. Valamilyen megoldást mindenképpen tudsz találni azért, hogy ne görcsölj folyton a pénzügyeken. Érdemes a viselkedésed mélyére nézni, és rájönni, hogy honnan ered a szorongás – lehet, hogy gyerekkorodban sokat nélkülöztetek, vagy úgy neveltek, hogy minden garast nézz meg, mielőtt elköltöd. Ha már érted, hogy miért viselkedsz így, könnyebb lesz majd javítani rajta.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást