Életmód / Receptek / Táplálkozás

Cseh karácsonyi Hoska recept

Ez a hagyományos cseh karácsonyi kalács, amelyet általában vajjal szolgálnak fel.

Bár hosszú idő az elkészítése, megéri az erőfeszítést. Vannak, akik pirítósként fogyasztják, mások lekvárral…de a lényeg, hogy ez a kalácsjellegű kenyérpótló igazán különlegessé tudja tenni az ünnepi menüt. Tölthetjük szerecsendióval, de egyéb finomsággal is, mint mazsola, aszalt mag nélküli datolya vagy mandula.

Hozzávalók

A tésztához:
– egy kis csomag élesztő (150-200 gram)
– 6 dl. meleg víz (45°C)
– 12 dkg fehér cukor
– 15 dkg vaj
– 1 felvert tojás
– 1 teáskanál só
– 0,5 liter felforrt tej
– 1,5 kg fehér liszt

– 1 kiskanál őrölt gyömbér
– 1 csipet őrölt szerecsendió
– 1 naracs reszelt héja
– 7 dkg aranyszínű mazsola
– 7 dkg vegyes gyümölcs héja cukrozva
– 7 dkg hámozott hámlasztott mandula

A tésztára:
– 1 tojás sárgája
– 1 evőkanál tej
– 2 evőkanál porcukor

Elkészítése

1. Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben.

2. Egy nagy tálba tegyük bele a vajat és a cukrot, majd a tojást és a sót. Keverjük hozzá a lehűtött tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Adjunk hozzá 50 dkg átszitált fehér lisztet és keverjük simára a tésztát. Fedjük le és hagyjuk hogy feldagadjon, ez kb. egy óra.

3. Gyúrjuk bele a fűszereket és a szárított narancs héját a tésztába. Adjunk hozzá a maradék 1 kg lisztet és gyúrjuk lágy tésztává. Helyezzük egy vékonyan kilisztezett gyúródeszkára és gyúrjuk sima és rugalmas tésztává. Gyúrjuk hozzá a mazsolát és cukrozott gyümölcshéjakat. Olajazzuk be a külsejét, hogy ne száradjon ki, tegyük félre és takarjuk le. Hagyjuk kb. 2 órát pihenni és kelni.

4. Osszuk a tésztát 6 részre, hengergessük a kívánt hosszúságra és hagyjuk még így is kelni kb. 15 percet. Egy jól kivajazott tepsibe helyezzük 3-asával a csíkokat és készítsünk két 3-as fonatot. Egyéb bonyolultabb fonatokat is készíthetünk. Egy kis tálban keverjük össze a tojássárgáját és a tejet, majd ecsetezzük be ezzel a keverékkel a kenyeret.
Szórjuk meg a mandulaszeletekkel. Hagyjuk kelni még 45 percet.

5. Süssük 175°C-on 45 percig. Tegyük át a kenyeret egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Fedjük le egy vászontörlővel és hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg porcukorral és szeletelve kínáljuk.