Életmód / Receptek / Táplálkozás

Cseh karácsonyi Hoska recept

Ez a hagyományos cseh karácsonyi kalács, amelyet általában vajjal szolgálnak fel.

Bár hosszú idő az elkészítése, megéri az erőfeszítést. Vannak, akik pirítósként fogyasztják, mások lekvárral…de a lényeg, hogy ez a kalácsjellegű kenyérpótló igazán különlegessé tudja tenni az ünnepi menüt. Tölthetjük szerecsendióval, de egyéb finomsággal is, mint mazsola, aszalt mag nélküli datolya vagy mandula.

Hozzávalók

A tésztához:
– egy kis csomag élesztő (150-200 gram)
– 6 dl. meleg víz (45°C)
– 12 dkg fehér cukor
– 15 dkg vaj
– 1 felvert tojás
– 1 teáskanál só
– 0,5 liter felforrt tej
– 1,5 kg fehér liszt

– 1 kiskanál őrölt gyömbér
– 1 csipet őrölt szerecsendió
– 1 naracs reszelt héja
– 7 dkg aranyszínű mazsola
– 7 dkg vegyes gyümölcs héja cukrozva
– 7 dkg hámozott hámlasztott mandula

A tésztára:
– 1 tojás sárgája
– 1 evőkanál tej
– 2 evőkanál porcukor

Elkészítése

1. Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben.

2. Egy nagy tálba tegyük bele a vajat és a cukrot, majd a tojást és a sót. Keverjük hozzá a lehűtött tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Adjunk hozzá 50 dkg átszitált fehér lisztet és keverjük simára a tésztát. Fedjük le és hagyjuk hogy feldagadjon, ez kb. egy óra.

3. Gyúrjuk bele a fűszereket és a szárított narancs héját a tésztába. Adjunk hozzá a maradék 1 kg lisztet és gyúrjuk lágy tésztává. Helyezzük egy vékonyan kilisztezett gyúródeszkára és gyúrjuk sima és rugalmas tésztává. Gyúrjuk hozzá a mazsolát és cukrozott gyümölcshéjakat. Olajazzuk be a külsejét, hogy ne száradjon ki, tegyük félre és takarjuk le. Hagyjuk kb. 2 órát pihenni és kelni.

4. Osszuk a tésztát 6 részre, hengergessük a kívánt hosszúságra és hagyjuk még így is kelni kb. 15 percet. Egy jól kivajazott tepsibe helyezzük 3-asával a csíkokat és készítsünk két 3-as fonatot. Egyéb bonyolultabb fonatokat is készíthetünk. Egy kis tálban keverjük össze a tojássárgáját és a tejet, majd ecsetezzük be ezzel a keverékkel a kenyeret.
Szórjuk meg a mandulaszeletekkel. Hagyjuk kelni még 45 percet.

5. Süssük 175°C-on 45 percig. Tegyük át a kenyeret egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Fedjük le egy vászontörlővel és hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg porcukorral és szeletelve kínáljuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást