Botrány! Ijesztő mellékhatásokat találtak a népszerű természetes fogyókúrás szernél

Botrány! Ijesztő mellékhatásokat találtak a népszerű természetes fogyókúrás szernél

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Botrány! Ijesztő mellékhatásokat találtak a népszerű természetes fogyókúrás szernél

Komoly egészségügyi aggályok merültek fel a „csodaszerként” hirdetett hoodia-kivonattal kapcsolatban, amelyet világszerte fogyni vágyók ezrei használtak és használnak. A legfrissebb tudományos vizsgálat szerint ugyanis a szívizmok megvastagodásához, szívremegéshez és magas vérnyomáshoz vezethet.

Nem zsírból fogytak

A Journal of Ethnopharmacology című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez tizenkét elhízott és kórosan sovány patkányt vettek górcső alá két héten keresztül.

A túlsúlyt cipelő állatok a Hoodia gordonii kaktusz kivonatának hatására azonban nem a zsírpárnáiktól szabadultak meg, hanem jelentős mennyiségű izmot veszítettek.

Ráadásul felpuffadt a gyomruk, megvastagodott a szívizmuk, szívremegést produkáltak, és magas várnyomásuk lett – számoltak be róla a dél-afrikai Stellenbosch-i Egyetem szakértői.

Több évszázadra nyúlik vissza

A hoodia étvágycsökkentő hatását a busmanok fedezték fel, méghozzá több évszázaddal ezelőtt.

Az őslakosok vadászó-gyűjtögető körútjaikon rágcsálták a növényt, hogy ne kívánjanak annyi ételt, viszont növeljék az energiaszintjüket. Így lehetőségük nyílt arra, hogy akár napokig ellegyenek táplálék nélkül.

Ennek hosszú távú hatásait azonban eddig még nem sikerült megmérni – részben azért, mert az étrend-kiegészítő árusítása olyannyira jó üzlet, hogy senkinek sem áll érdekében megakadályozni.

Betörése a piacra

A Dél-afrikai Tudományos és Ipari Kutatási Tanács (CSIR) 1963-ban értesült a hoodia előnyös tulajdonságairól, aktív összetevőjét pedig a ’80-as években sikerült izolálni.

A vegyületet P57-nek nevezték el, majd 1995-ben szabadalmaztatták.

A szervezet két évvel később eladta a licenszet a brit Phytopharm vállalatnak, amely megkezdte az embereken végzett klinikai tesztelést.

Az első eredmények még biztatónak tűntek 2001-ben: azt mutatták, hogy az elhízottak naponta átlagosan 1 000 kalóriával kevesebbet visznek be mellette.

Az adatokat azonban nem sikerült a kutatási normáknak megfelelően igazolni, így sosem jelenhettek meg egy szakfolyóiratban sem.

Súlyos mellékhatások

„Ennek a táplálék-kiegészítőnek nem kívánt hatása volt a májra, mivel olyan plusz összetevőt tartalmazott, amelyet nem lehetett eltávolítani belőle a P57 hatékonyságának kedvéért” – emlékszik vissza Jasjit Bindra, aki az ezredforduló környékén a Pfizer munkatársaként kutatta a hoodia hatásait.

Egy másik érv szerint az sem túl szerencsés, hogy az anyag blokkolja az éhségérzetet az agyban. Enélkül ugyanis a szervezet a kelleténél sokkal tovább maradhat étel is ital nélkül, ami tápanyaghiányhoz, kiszáradáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet.

A Pfizer mindezek miatt végül nem tartott igényt a hoodiával kapcsolatos jogokra, s az értük 2008-ban jelentkező Unilever is így döntött végül, hiszen fejfájással és émelygéssel sikerült bővíteni a feltárt mellékhatások listáját a májkárosodás, illetve a vérnyomás-növekedés mellett.

Mégis kapható

Noha a nagy cégek közül többen is érdeklődtek a hoodia iránt, néhány hasonló vizsgálat után mindenki kihátrált.

A kisebb, hírnevüket bátran kockára tévő vállalatok azonban nem haboztak piacra dobni az ilyen táplálék-kiegészítőket – akár internetes áruházakon keresztül.

A vásárlóknak nincs lehetőségük arra, hogy utánajárjanak, az adott készítmény tartalmaz-e egyáltalán hoodiát valójában.

Az efféle tablettákból, kapszulákból, cseppekből és spray-kből ugyanis olyan sokat adnak el világszerte, hogy ennyi növény biztosan nem terem az egyetlen természetes lelőhelyen, a Kalahári-sivatagban.

Ha kipróbáltad, vagy gondolkodtál rajta

Amennyiben te is alkalmaztál hoodia hatóanyagos készítményt, Carine Smith professzor, a Stellenbosch-i Egyetem munkatársa mindenképpen javasolja, hogy vizsgáltasd ki, rendben vannak-e a szív- és a májfunkcióid.

Ebben a háziorvosod tud segíteni. Ha pedig fogyni szeretnél, ezért fontolgattad, hogy adsz ennek a „természetes megoldásnak” egy esélyt, próbálj más – egészségesebb – utat választani a célod eléréséért.

Hidd el, az ésszerűen összeállított, ugyanakkor ízletes és tápláló étrend hozhatja meg a sikert, méghozzá rendszeres és jóleső mozgással kiegészítve!

Ne akard „csodaszerekre” bízni a feladat oroszlánrészét: neked kell megküzdened saját magadért.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!