3 biztos jel, hogy kialvatlan vagy – Legtöbbször nem veszed észre!

3 biztos jel, hogy kialvatlan vagy – Legtöbbször nem veszed észre!

Címlap / Életmód / Egészség / 3 biztos jel, hogy kialvatlan vagy – Legtöbbször nem veszed észre!

Bármilyen furcsán hangzik is, az alváshiánynak sokszor köze sincs ahhoz, hogy fáradtnak érzed magad – előfordulhat, hogy olyan jelekként mutatkozik, amikről nem is gondolnád, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiánya okozza. Aztán ott vannak azok, akik mindig fáradtnak és kialvatlannak érzik magukat, de valójában semmi bajuk nincs, és a szervezetük tökéletesen működik – most tiszta vizet öntünk a pohárba, és felsoroljuk, hogy milyen jelek utalnak tényleg a kialvatlanságra.

Sokszor írtunk arról, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mennyire fontos ahhoz, hogy a szervezeted jól működjön. A kialvatlanság memóriazavarhoz, figyelemcsökkenéshez, fokozott éhségérzethez, és összességében a kognitív képességek romlásához vezet, hosszú távon pedig megnöveli az elhízás, a cukorbetegség, és rengeteg súlyos betegség kialakulásának esélyét.

Kutatások kimutatták, hogy már egy hétnyi alváshiány is megmutatkozik mind a kognitív képességeken, mind a test teljesítőképességén – és ilyenkor nem arról beszélünk, hogy valaki egy hétig nem alszik, hanem arról, hogy néhány napig a szükséges alvásmennyiségénél két-három órával kevesebbet pihen.

Persze az, hogy kinek mennyi a megfelelő alvásmennyiség, egyénenként változik, de a legtöbb felnőttnek szüksége van 7-9 órára ahhoz, hogy ideálisan tudjon működni a szervezete, és mind a kognitív, mind a fizikai képességeit ki tudja használni. Vannak olyanok, akik – valószínűleg egy különleges génvariáns miatt – megelégszenek 5-6 órányi alvással is, de belőlük azért alapvetően nincs sok. Még így is nehéz azonban belőni, hogy mennyi alvás számít kevésnek, és hogy szükséged van-e arra, hogy korábban feküdj le, mert a szervezeted megsínyli az alváshiányt.

Tovább alszol a hétvégén

Hiába nem érzed magad fáradtnak, ha a hétvégén teljesen kidőlsz, és sokkal többet alszol, mint szoktál, esetleg még délután is szunyókálsz, az komoly jele annak, hogy a hétköznapokon kialvatlan vagy. Ha jó az alvásmennyiséged, és minden hétköznap nagyjából ugyanakkor kelsz fel, akkor ennek a rutinnak hétvégén is meg kell maradnia, még akkor is, ha utána még szívesen visszaalszol, vagy lustálkodsz kicsit az ágyban. A lényeg az, hogy magadtól felébredj akkor, amikor egyébként szoktál.

NastyaBerezen/depositphotos.com

Nagyon gyorsan elalszol

Sok ember úgy gondolja, hogy jó dolog, ha nagyon gyorsan alszik el, és nem forgolódik, mikor este ágyba bújik, pedig ez nem minden esetben igaz. Ha tudod magadról, hogy egyébként is gyorsan kidőlsz, akkor lehet, hogy nálad ez nem jel, de ha normál esetben azért sokáig tart, hogy álomba merülj, és mostanában pillanatok alatt lemész alfába, akkor érdemes gondolkozni azon, hogy nem alszol eleget.

Napközben kicsekkolsz

Az, hogy fáradtnak érzed magad, rengeteg mindentől lehet, nem feltétlenül az az oka, hogy nem aludtál eleget. Ha viszont rendszeresen elbambulsz az olyan monoton szituációkban, mint egy meeting, vagy a tömegközlekedés, és egyszerűen képtelen vagy odafigyelni, valószínűleg alváshiánytól szenvedsz, hiszen ilyenkor az agyad próbál egy kicsit kicsekkolni, visszanyerni az elveszett pihenőidőből. Ha gyakran eszmélsz fel arra, hogy tulajdonképpen nem tudod, hogy jutottál be a munkahelyedre, vagy mikor főzted meg az ebédet, akkor lehet, hogy túl keveset alszol.

Mit lehet tenni az alváshiány ellen? Egészen egyszerűen annyit, hogy többet alszol – ez viszont gyakran nem a legegyszerűbb dolog, hiszen sok minden akadályozhat abban, hogy jót aludj. Nagyon fontos szabály, hogy a hálószobád legyen sötét és hűvös, hogy ne sportolj közvetlenül lefekvés előtt, illetve az is, hogy ne egyél túl nehezet egy-két órával az alvást megelőzően, hogy a hasad ne tartson ébren éjszaka.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!