Újévi szokások? Így hatnak a babonák a mentális egészségedre

Újévi szokások? Így hatnak a babonák a mentális egészségedre

Címlap / Életmód / Lélek / Újévi szokások? Így hatnak a babonák a mentális egészségedre

Nem vagy egyedül – a legtöbben tudjuk, hogy az ilyen babonák irracionálisak, mégis valamilyen szinten hiszünk bennük. Ennek pedig pszichológiai gyökerei vannak. Pszichológusok szerint az egész jelenség eredete az úgynevezett kettős gondolkodási modellre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy az emberek általában két szinten reagálnak egy jelenségre: az első a gyors, az ösztönös, a második pedig a lassabb, az átgondolt.

A babonás helyzetekre elsőre a gyors reakció az, hogy tartani kezdünk a szituációtól, a lassabb pedig az, hogy racionálisan rájövünk, semmi okunk nincs félni például a péntek 13-ától, vagy a fekete macskától.

Ezután persze még nem biztos, hogy megváltoztatjuk az első reakciónkat, de általában már átgondoltabb döntést hozunk: otthon maradunk-e, és beteget jelentünk a balszerencsés pénteken, vagy nem zavartatjuk magunkat, és elindulunk a dolgunkra.

A babonáknak azonban evolúciós előnyeik is vannak, és ez az oka annak, hogy a legtöbb nem kopott ki a köztudatból: generációról generációra adják tovább az emberek, mivel csökkenti a szorongást az ismeretlentől, olyan érzést nyújt, mintha valamilyen szinten lenne kontrollunk az életünk felett. Erre tipikusan jó példa az, hogy sokszor a hotelekben nincs 13-as szoba, vagy 13-as emelet: bár a veszélyeket nem lehet teljesen kivédeni, olyan érzés, mintha ezzel már tettünk volna valamit azért, hogy nagyobb biztonságban legyünk.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást