Az ízen és illaton túl…
A gesztenyét nagyon sokan szeretjük sülve, vagy gesztenyepürének vagy süteménybe, esetleg pulykába töltve. Télen ráadásul igazi otthonos hangulatot tud varázsolni konyhánkba a sült gesztenye illata, de akár a sarki gesztenyesütő látványa és illata is képes felvidítani bennünket.
A gesztenye ráadásul nem csak finom, de nagyon egészséges is, így bármelyik elkészítési formáját is választjuk, szervezetünk mindenképpen csak jól járhat!
Vitaminforrás
A gesztenyében kifejezetten nagy mennyiségben találhatóak meg a B1, B2, B6, C és E-vitaminok. Különösen az E-vitamin tartalma miatt ajánlják, ez ugyanis védi sejtjeinket, antioxidáns hatású, így segít megkötni a szervezetünkben lévő szabad gyököket.
A feldolgozás során csökken ugyan a vitamintartalom, de még így is nagy segítséget nyújthatunk szervezetünknek a téli napokban.
Ásványi anyagok
A gesztenye ásványi anyag tartalma magasabb, mint a többi gyümölcsé, ami részben az átlagosnál jóval magasabb szárazanyagtartalomnak is köszönhető. 100 gramm gesztenye közel 550 mg káliumot, 95 mg kalciumot, 90 mg foszfort és 20 mg nátrium tartalmaz.
Ezek fogyasztása mind nélkülözhetetlen az emberi szervezet megfelelően egészséges működéséhez.
Élelmi rostok
Ez utóbbinak köszönhetően csökkenthetjük az esélyét egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is.
Gesztenyetea
Kiváló segítségünk lehet hurutos köhögés esetén, hatóanyagainak köszönhetően egyben remek köptető hatással is rendelkezik. Betegség esetén akár napi fogyasztása is ajánlott.
Hajszín
Régen még a gesztenye leveléből főzött teát tettek a nők a hajukra, vagy akár csak a levelet magát dörzsölték hozzá alaposan a hajukhoz a kívánt színárnyalat eléréséhez. Manapság már talán könnyebb egyszerűen ilyen sampont és balzsamot választani.
Vitalizálás
Frissebbnek és erősebbnek fogjuk magunkat érezni tőle, fogyasszunk belőle, amennyit csak jól esik!