Az álmatlanság okai és megelőzése

Az álmatlanság okai és megelőzése

Címlap / Életmód / Egészség / Az álmatlanság okai és megelőzése

Ne hagyd, hogy a szokásos apró „bűnök” megzavarják álmodat! Cikkünkből megtudod, mit kell tenned ahhoz, hogy végre kipihend magad!

Az alacsony kalóriájú diéta

Az alvásszakértők szerint, ha szigorúan ragaszkodsz a napi kalóriabevitelhez, lehetséges, hogy éjjel arra ébredsz, hogy éhes vagy. Az extrém diétákkal gyakran tabletták szedése is jár, melyek koffeint tartalmazhatnak, így álmatlanságot okoznak. Természetesen, megoldható, hogy ragaszkodj a diétádhoz és ki is pihend magad. Amit tenned kell nem más, mint a tervezés. Naponta legalább 3-4 alkalommal vegyél magadhoz fehérjét, az utolsót körülbelül 3 órával alvás előtt. A fehérjében gazdag ételek, mint a sajt vagy a mogyoróvaj segítenek szinten tartani a vércukorszintet és tovább érzed magad jóllakottnak tőlük. Amennyiben, okosan diétázol, azonban az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy éhes vagy, fordulj orvosodhoz.

A növekvő család

A szülést követő időszakban az új anyukák érzékenyek lehetnek az alvás tekintetében az ösztrogén szint változásai miatt. Ha egy kis extra alvásra vágysz, egy újszülött mellett akkor tudod megvalósítani, ha akkor alszol, amikor ő. Továbbá, próbáld meg csökkenteni a nappali etetések számát, mert azok a babák, akik naponta nagyon gyakran esznek, ugyanerre a programra vágynak az éjszaka során is. A gyerek jól alszik, te mégsem tudod kipihenni magad, mert a tested megszokta, hogy éjjel többször is fel kell kelned. Így nem tudod átaludni az éjszakát. Azonban muszáj visszaállítani a belső órát. Lefekvés előtt olvass, feküdj le és kelj fel minden nap ugyanabban az időben, és tölts minél több időt odakinn a reggeli napsütésben.

A férjed

Az éjszakai bagoly szokásaid

Ha időt szeretnél fordítani magadra miután mindenki elaludt, hosszútávon nem a legjobb ötlet éjjel fenn maradni. Ha késő éjszaka próbálsz meg időt szakítani magadra és megfosztod magad az értékes alvástól, csak magadtól rabolod el. Ha krónikusan megfosztod magad az alvástól, nem alszol legalább 7-9 órát éjjelente, nem tudod majd a maximumot kihozni magadból. Ha este későig szeretsz ébren maradni és relaxálni, készülj fel a következményekre: csökkent mentális teljesítmény és álmosság. Jobban jársz tehát, ha időben lefekszel és inkább napközben fordítasz egy kis időt magadra, például reggel. Ha sokáig kell fenn lenned, legalább hetente egy éjszaka iktass be hosszabb alvásidőt, így kicsit pótolhatod a hét többi napján kimaradt alváshiányt. Továbbá, a nők számára ajánlott hétvégenként délután 20-30 percet aludni.

A magas stressz szint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást