Karácsonyi aprósütiből sosem elég. Még akkor sem, ha tiszta étkezés, a reform konyha, a sportos életmód vagy épp a paleo megszállottja vagy.
Arra jöttem rá az elmúlt évek során, hogy a csinálok magamnak pár clean finomságot, a család többi tagjának pedig hagyományos süteményeket sütök, az nem igazán jó taktika. A helyzet az, hogy a családom és kollégáim egyáltalán nem tudták megkülönböztetni a clean süteményeket a hagyományos alapanyagokból készült süteményektől, így ugyanolyan boldogan falatoztak a magamnak megmentett diétásnak és egészségesnek szánt sütikből is, mint a nagyi zserbójából vagy anyukám klasszikusnak számító citromos teasüteményéből.
Így hát lassan felhagytam azzal, hogy külön gyártsam a sütiket a családnak és magamnak. Nem mellesleg idő közben a körülöttem élők is elkezdtek átállni a clean étkezésre, így évről évre egyre könnyebb dolgom lett.
Ez a keksz nem csupán gyorsan elkészíthető, de ráadásul nem igényel sok drága és különleges lisztet. Így azoknak is ajánlom, akik még csak ismerkedés szintjén foglalkoznak reform étkezéssel.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 db tojás
- 5 dkg eritrit vagy xilit
- 1 ek méz/agave szirup
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 1 ek görögjoghurt
- 1 tk fahéj (ezzel nem kell spórolni!)
- 20 g mandula
- 20 g aszalt vörösáfonya
- 20 g étcsokoládé
- vagy amit éppen megkívántok
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyúrd jó alaposan össze.
- Ha nem akarna összeállni és morzsálódik, adj hozzá plusz joghurtot.
- Tedd csomagolva hűtőszekrénybe legalább 1 órára.
- A pihentetett tésztát nyújtsd nagyjából fél cm vastagra.
- Ízlés szerint szaggasd ki a kívánt formákat belőle!
- Jöhet a tetejére a mandula, áfonya, csoki, fekete cseresznye, bármilyen aszalvány és mag.
- 170 fokra előmelegített sütőben süsd ropogósra nagyjából 15 perc alatt.