Hozzávalók a tésztához:
– 625g liszt
– 3 evőkanál tejpor
– 370 ml meleg víz
– másfél evőkanál instant élesztő
– 100g cukor
– csipetnyi só
– 2 evőkanál margarin
– 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
– 1 evőkanál kakaópor
– 250g tejpor
– 1 kiskanál vaníliarúd belseje
– 200g barna cukor
– 170g vaj
– 1 tojás
Elkészítése:
1. Keverjük össze az élesztőt, meleg vizet és cukor felét egy csészében, majd hagyjuk felfutni.
2. Egy nagy tálba tegyük bele a lisztet, tejport, cukrot, sót és margarint.
3. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és adjuk hozzá a tojást is. Gyúrjuk sima tésztává, ha szükséges csorgassunk hozzá még meleg vizet, vagy adjunk hozzá élesztőt.
4. Fedjük le egy konyhai kendővel, és hagyjuk kelni egy órán át. Gyúrjuk a tésztát 10 percig, kevés liszttel megszórva, hogy ne ragadjon. Fedjük le újra és hagyjuk még kelni fél órát, vagy amíg a tészta puha tapintású nem lesz.
5. A csokoládés töltelékhez minden hozzávalót keverjünk össze.
6. Vágjunk a tésztából teniszlabda nagyságú részeket, és nyújtsuk kígyóra, 1cm vastagságban. Kenjük végig hosszában a csokoládétöltelékkel, majd tekerjük csiga formára. Hagyjuk kelni így is egy órát, megkenhetjük egy kis felvert tojással, megszórhatjuk szezámmaggal majd előmelegített sütőben (250 C) süssük aranybarnára (kb. 15 perc).
Jó étvágyat kívánunk!