Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen

Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen

Címlap / Életmód / Család / Elérheted, hogy a gyermeked akár 68%-kal több zöldséget egyen

A legtöbb gyermek nem igazán szereti a zöldségeket, pedig a legegészségesebb alapanyagaink közé tartoznak.

Még a finnyásabbak is előbb nyúlnak a gyümölcsökhöz (amik szintén rendkívül egészséges választásnak bizonyulnak), mint a zöldségekhez. Azonban most, egy új tanulmány segítséget nyújt abban, hogyan érhetjük el, hogy gyermekeink több zöldséget fogyasszanak.

Penn State-i kutatók szerint a trükk egészen hihetetlenül egyszerű: időzítsük a zöldségfogyasztást vacsorára, ráadásul ekkor duplázzuk meg a megszokott mennyiséget.

Ha így járunk el, akkor a kutatók szerint a gyermekek minden korábbinál több zöldséget fognak megenni. 

A tanulmány szerzői brokkolit és kukoricát használtak (bár utóbbi sokak szerint sokkal inkább gabona, mint zöldségféle). Azt találták, hogy ha a vacsorára kínált adagot 60 grammról 120 grammra emelték, akkor a gyermekek el is fogyasztották az adott mennyiséget. Ezzel pedig 68%-kal több zöldséget fogyasztottak, mint korábban.

Ez a 60 gramm nem tűnik soknak, de meg kell említeni, hogy gyermekek esetében minden egyes gramm számít. Ők eleve sokkal kevesebb esznek, mint a felnőttek – mennyiségre és kalóriára értve egyaránt. Ám ami előny, az egyúttal hátrány is. A felnőttek étrendjében sokszor szint észrevétlenül elfér egy kis helyettesítő étkezés, valamilyen nasi, de a gyermekektől sokkal többet veszünk el, ha a főétkezéseket, a zöldség-és gyümölcsfogyasztást valami mással váltjuk ki.

Gyermekek zöldségfogyasztása
pixelfit/istockphoto.com

Egyen jóízűen! De mi kell ehhez?

Hanim Diktas, a táplálkozástudomány végzett hallgatója szerint ennek a stratégiának a használata hasznos lehet azoknak a szülőknek, akik arra próbálják ösztönözni a gyerekeket, hogy több zöldséget egyenek. Persze, a jó példa, a megfelelően elkészített ételek, a változatosság, a gyermekek bevonása a vásárlásba, főzésbe, legalább ennyire fontos. Jó tudni, hogy van egy praktika, amit bármikor bedobhatunk, ha az adott napon valamiért rosszul sikerült az egészséges életmód vonalán maradni. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»