A vörös hús az egyik legvitatottabb élelmiszer – vannak, akik rajonganak érte, míg mások tudatosan kerülik azért, mert egészségtelennek tartják. Ami biztos, hogy nem lehet egyértelműen károsnak titulálni, sőt egy egészséges étrendből sem kell mindenáron kizárni. Így tehát az igazság az, hogy előnyökkel és hátrányokkal is járhat, ha ezentúl egyáltalán nem fogyasztasz vörös húst.
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/7 Leadhatsz néhány kilót
A vörös hús kalóriadús, így ha kivonod az étrendedből összességében jó esélyed van arra, hogy csökkentheted a napi kalóriabeviteledet. Ez a hatás még tovább fokozható, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatsz, de bármelyik esetében nagyobb odafigyelést igényel, hogy biztosítsd a szervezeted számára szükséges, a vörös húsban is jelentős mértékben megtalálható fehérjemennyiséget.
Egy egészséges testnek jó pH-egyensúlyra van szüksége. Manapság azonban sok étrend tartalmaz savképző élelmiszereket, amelyek közé a vörös hús is tartozik. Ha pedig a szervezeted egyébként is savas, ráadásul sokat stresszelsz és még rosszul is alszol, akkor sokkal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nálad olyan betegségek, mint a cukorbetegség vagy a rák. Ezek a negatívumok azonban kiküszöbölhetőek, ha ügyelsz a mértékletességre.
A vörös hús gazdag alapvető vitaminokban, tápanyagokban és ásványi anyagokban. Nem mellesleg hem vasat tartalmaz, ami fontos minden ember, de különösen az állapotos nők és a fejlődő gyermekeik számára. Emellett pedig kitűnő B- és D-vitamin, valamint cinkforrás is egyben. A vörös húst mellőző étrendek pedig gyakran cinkhiányhoz vezetnek, így az elhagyása esetén annak pótlására különösen figyelned kell.
A szervezetünk lassabban emészti meg a vörös húst, mint sok más élelmiszert, ezért ha sokat eszel belőle, székrekedést, hasi fájdalmakat és gázképződést is tapasztalhatsz. Ez viszont mérsékelt fogyasztással jól kompenzálható olyan élelmiszerekkel, mint a zabpehely, a görögdinnye, a banán, az avokádó, a görög joghurt, a rozmaring, az uborka, és természetesen a kellő mennyiségű vízfogyasztás is elengedhetetlen.
Ahhoz, hogy igazán energikus legyél, egészséges szívre, emésztőrendszerre, testre és lélekre van szükséged. Ezt természetesen nem zárja ki a vörös hús kis mennyiségben történő alkalmankénti fogyasztása, de előfordulhat, hogy a szervezetednek jobban esik, ha például növényi alapú zsírokat, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz helyette.
Az állatok élelmezés céljából történő tenyésztése hatalmas mennyiségű földet, takarmányt és vizet igényel, ami a környezet számára borzasztóan megterhelő. Csak szarvasmarha- és bivalyhúsból évente nagyjából 59 millió tonnát állítanak elő. Ennek a hatalmas mennyiségnek a visszaszorításához elengedhetetlen a húsfogyasztás csökkentése, így a vörös hús elfogyása vagy mérséklése is kulcsfontosságú lehet a környezetvédelemben.
Ha saját indíttatásból úgy érzed, például egy vegetáriánus vagy vegán étrend követése miatt, hogy egyáltalán nem szeretnél vörös húst fogyasztani, vagy az orvosod tanácsolta ezt, akkor természetesen jól cselekszel. Ebben az esetben viszont mindenképpen ügyelj arra, hogy a vörös húsban fellelhető minden tápanyagot más forrásokból biztosíts a szervezeted számára. Ha pedig továbbra is szeretnél vörös húst enni, amiatt sem kell rosszul érezned magad.
A lényeg, hogy csak alkalmanként és kisebb mennyiségben fogyaszd. Fontos az is, hogy lehetőleg soványabb húsokat fogyassz, hiszen ezekben - például a karajfélékben - sokkal több tápanyag van, mint a zsírosabb változatokban. A túlzott vörös húsevés viszont tényleg komoly egészségügyi kockázatokkal járhat, ezért a gyakori és nagy mennyiségű fogyasztását mindenképpen hanyagold.